czwartek, 5 lutego 2015

Czekoladowe ciasto Babci Świnki [ "Świnka Peppa"]

Moja wersja kremu nie jest tak ładnie widoczna jak na kreskówce. Za mało mleka w proszku chyba ;(
"Mamo czy zrobimy takie świecące ciasto jak Babcia Świnka?" Z takim oto pytaniem zjawiły się w kuchni moje dzieci. Nie przypominałam sobie żadnego świecącego ciasta, dlatego po ustaleniu w jakim to było odcinku - rodzina świnek jest na obiedzie u Babci i Dziadka- zabrałam się za oglądanie. Okazało się, że to świecenie, to były kolorowe kropki, które na ciemnym, czekoladowym tle rzeczywiście wyglądały jak kolorowe światełka. Choć mnie osobiście skojarzyły się z lentilkami.

SKŁADNIKI:
CIASTO
  • 185 g masła
  • 385 g cukru pudru
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 250 ml wody
KREM
  • 43 g kakao
  • 100 g masła
  • 95 g mleka w proszku
  • 130 g śmietany 30%
  • 150 g czekolady mlecznej
POLEWA:
  • 2 tabliczki czekolady z kolorowymi drażetkami
  • 30 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • ok 3-4 łyżek gorącej wody 
 SPRZĘT:
  •  Okrągła forma o średnicy 26 cm
  • miska
  • łyżka
  • rondelek/garnek najlepiej z grubym dnem
  • ostry nóż
  • papier do pieczenia
JAK ZROBIĆ:

CIASTO
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na gładką masę.
  2. Formę wysmaruj masłem i wlej ciasto.
  3. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz ok 1 1/2 . Jeśli zacznie się zbyt przypiekać, nakryj papierem.
  4. Po upieczeniu zostaw w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do ostygnięcia.
  5. Przekrój w poprzek. dolną część ciasta posmaruj kremem, przykryj drugą połową ciasta.
  6. Wierzch posmaruj polewą. 
  7. Wstaw do lodówki na 30 min.
KREM:
  1. Masło i pokruszoną czekoladę rozpuść w rondelku, na średnim ogniu, często mieszając, by się nie przypaliło.
  2. Dodaj śmietankę i kakao.
  3. Dokładnie wymieszaj
  4. Dodaj mleko w proszku i mieszaj, aż nie będzie grudek.
  5. Przestudź, a następnie posmaruj ciasto.
POLEWA:
  1. Masło i czekoladę rozpuszczamy w garnku, bardzo ostrożnie mieszając, żeby nie połamać drażetek.
  2. Dodajemy cukier i mieszamy, by nie było grudek.
  3. Stopniowo dodajemy wodę - tylko tyle by uzyskać konsystencję pozwalającą rozsmarować polewę na cieście.
  4. smarujemy wierzch ciasta.
 [ można użyć do polewy zwykłej czekolady i następnie polane ciasto posypać lentilkami, ale tak jest wygodniej i ekonomiczniej ;) ]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz