Moja wersja kremu nie jest tak ładnie widoczna jak na kreskówce. Za mało mleka w proszku chyba ;( |
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 185 g masła
- 385 g cukru pudru
- 5 ml aromatu waniliowego
- 3 jajka
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 250 ml wody
- 43 g kakao
- 100 g masła
- 95 g mleka w proszku
- 130 g śmietany 30%
- 150 g czekolady mlecznej
- 2 tabliczki czekolady z kolorowymi drażetkami
- 30 g masła
- 160 g cukru pudru
- ok 3-4 łyżek gorącej wody
- Okrągła forma o średnicy 26 cm
- miska
- łyżka
- rondelek/garnek najlepiej z grubym dnem
- ostry nóż
- papier do pieczenia
CIASTO
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Formę wysmaruj masłem i wlej ciasto.
- Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz ok 1 1/2 . Jeśli zacznie się zbyt przypiekać, nakryj papierem.
- Po upieczeniu zostaw w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do ostygnięcia.
- Przekrój w poprzek. dolną część ciasta posmaruj kremem, przykryj drugą połową ciasta.
- Wierzch posmaruj polewą.
- Wstaw do lodówki na 30 min.
- Masło i pokruszoną czekoladę rozpuść w rondelku, na średnim ogniu, często mieszając, by się nie przypaliło.
- Dodaj śmietankę i kakao.
- Dokładnie wymieszaj
- Dodaj mleko w proszku i mieszaj, aż nie będzie grudek.
- Przestudź, a następnie posmaruj ciasto.
- Masło i czekoladę rozpuszczamy w garnku, bardzo ostrożnie mieszając, żeby nie połamać drażetek.
- Dodajemy cukier i mieszamy, by nie było grudek.
- Stopniowo dodajemy wodę - tylko tyle by uzyskać konsystencję pozwalającą rozsmarować polewę na cieście.
- smarujemy wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz