środa, 11 lutego 2015

Amerykańskie pączki z dziurką


Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jako, że w tygodniu dzieciarnia jest średnio czasowa pączki smażyliśmy w niedzielę. A kto nam zabroni?
Mam ten przepis już z dwadzieścia lat [ matko zaraz będzie ćwierćwiecze!]Gubił się, odnajdywał i ponownie gubił, by za jakiś czas się odnaleźć. Teraz wisi przypięty do tablicy.

SKŁADNIKI:
  • 3/4 filiżanki masła
  • 3/4 filiżanki cukru
  • 1 i 1/2 filiżanki maślanki
  • 4 jajka
  • 6 filiżanek [ płaskich] maki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia [ takie na 1 kg mąki]
  • 1,5 l oleju
  • cukier puder do posypania
Z filiżanką jest tak: obojętnie jakich rozmiarów będzie, poza taką do espresso oczywiście. Ważne by wszystko odmierzać ta samą.

SPRZĘT:
  • miska
  • łyzka / mikser
  • wałek
  • szklanka i kieliszek - do wycinania krążków
  • garnek o grubym dnie
  • łyzka cedzakowa
  • talerz
  • sitko
  • ręcznik papierowy
Stół w salonie zapewnia odpowiednią ilość miejsca przy dwójce kucharzy ;)
JAK ZROBIĆ:
  1. Wszystkie składniki mieszamy aż wyrobimy gładkie ciasto [ ja dosypuje mąkę po jednej filiżance i pierwsze trzy miksuje mikserem, a następne to już łyżką albo ręcznie wyrabiam]
  2. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm.
  3. wykrawamy krążki z dziurka w środku.
  4. Wlewamy olej do garnka i rozgrzewamy [ optymalnie jest gdy olej jest na wysokości 6 cm]
  5. Wrzucamy krążki na gorący olej i smażymy na złoty kolor [ pamiętamy by przewrócić je na druga stronę].
  6. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz