SKŁADNIKI:
- 450 g mąki
- 40 g drożdży
- 1 płaską łyżeczkę soli
- 1 łyżeczkę oliwy
- 300 ml letniej wody
- sól gruboziarnistą do posypania [ ja używam soli himalajskiej w kryształach, bo jest różowa i fajnie wygląda ;)]
- miska
- blacha
- papier do pieczenia
- Wszystkie składniki poza solą gruboziarnistą i woda mieszamy.
- Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto. ok 15 min.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Odrywamy kawałki ciasta i lepimy z nich bułeczki.
- Gotowe bułeczki układamy na blaszce zachowując spore odstępy, bo bułeczki urosną. [ na początku powinny być wielkości kurzego jajka]
- Gotowe bułeczki pozostawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
- Mokrą dłonią wygładzamy wierzch bułeczek i posypujemy solą.
- Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ok 10-15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz