sobota, 7 lutego 2015

Bardzo łatwe bułeczki kolacyjne

To przepis na bułeczki, jaki poznaliśmy w Dworku Czeczów [ wyjątkowo przyjaznym miejscu dla dzieci ]. Bardzo go lubimy, bo jest łatwy i szybki. Idealny, kiedy w weekend skończy się pieczywo, a za oknem pogoda nie zachęca do wyprawy do sklepu.

SKŁADNIKI:
  • 450 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 1 płaską łyżeczkę soli
  • 1 łyżeczkę oliwy
  • 300 ml letniej wody
  • sól gruboziarnistą do posypania [ ja używam soli himalajskiej w kryształach, bo jest różowa i fajnie wygląda ;)]
SPRZĘT:
  • miska
  • blacha
  • papier do pieczenia
JAK ZROBIĆ:

  1. Wszystkie składniki poza solą gruboziarnistą i woda mieszamy.
  2. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto. ok 15 min.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  4. Odrywamy kawałki ciasta i lepimy z nich bułeczki. 
  5. Gotowe bułeczki układamy na blaszce zachowując spore odstępy, bo bułeczki urosną. [ na początku powinny być wielkości kurzego jajka]
  6. Gotowe bułeczki pozostawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
  7. Mokrą dłonią wygładzamy wierzch bułeczek i posypujemy solą.
  8. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ok 10-15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz