SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 5 pełnych. płaskich szklanek mąki [ poj. szklanki 250 ml] + mąka do podsypania ciasta
- 2 kostki masła [schłodzonego]
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
- 1,5 jabłek [ obranych, pozbawionych gniazd nasiennych pokrojonych na plastry lub w kostkę 1x1 cm]
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok 2 łyżek mleka
- 2 łyżek cukru "kryształu"
- ewentualnie odrobina masła do wysmarowania formy [ ja używam silikonowej, więc nie potrzebowałam]
- deska i nóż do krojenia
- 2 miski
- łyżka
- okrągła forma o średnicy 30 cm
- wałek
- mała miseczka
- widelec
- folia aluminiowa
- tekturowa rolka po papierze, do wycięcia listków
- opcjonalnie pędzelek do smarowania ciasta
CIASTO
- Masło posiekać z mąką.
- Dodać cukier i sól. Wymieszać
- Jajka rozkłócić z woda. Dodać do pozostałych składników.
- Ciasto wyrobić na gładka masę. Podzielić na dwie części.
- Zawinąć w folie aluminiową i wstawić do lodówki, żeby się schłodziło.
- Wszystkie składniki prócz mąki mieszamy.
- Dodajemy make i mieszamy starannie, by oblepiła jak najwięcej jabłek.
- Odstawiamy na bok.
- Wyjmujemy z lodówki ciasto.
- Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy nim formę - spód i boki [ powinno trochę wystawać poza formę]
- Nakładamy farsz, formując niewielką górkę.
- Drugą część ciasta rozwałkowujemy. na środku wycinamy cztery "listki" [ Rolkę lekko ściskamy uzyskując kształt elipsy i nią wycinamy otwory w cieście].
- Plackiem z otworami nakrywamy farsz.
- Ciasto wokół zawijamy dociskając, wykorzystując to że wystawało lekko poza rant. Uzyskujemy w ten sposób wałeczek wokół krawędzi.
- Wierzch smarujemy mlekiem.
- Pomiędzy otworki kładziemy listki z ciasta [ pozostałość po wycięciu, przyklei się dzięki mleku]
- Całość posypujemy cukrem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok 45 min. Jeśli zacznie się zbyt mocno rumienić, przykrywamy papierem do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz