Yakitori z kurczaka |
YAKITORI Z KURCZAKA
SKŁADNIKI:- paczka warzyw "mieszanka orientalna" [ u mnie najlepiej sprawdza się taka z Lidla]
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
- 3 duże, podwójne piersi z kurczaka
- 1 duży lub dwa małe pory
- 3 łyżki cukru
- 15 ml wytrawnego białego wina [ alkohol odparuje a mięso będzie miało o niebo lepszy smak]
- 75 ml japońskiego sosu sojowego
- olej do smażenia
- ostry nóż
- deska do krojenia
- dwie miseczki
- łyżka
- kubeczek
- patelnia
- drewniane szpadki/patyczki do szaszłyków, wcześniej namoczone w zimnej wodzie
- garnek do ugotowania ryżu
- wok lub patelnia o wysokich ściankach po podsmażenia warzyw.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę.
- Pora pokrój na ukośne plasterki.
- Ryż włóż do garnka, zalej zimną woda i pozostaw na 5 min. . Następnie ugotuj.
- Cukier, wino i sos sojowy dokładnie wymieszaj.
- Na każdą szpadkę nabijaj na przemian kurczaka i pora.
- Gotowe szaszłyki polej sosem.
- Usmaż na tłuszczu, co jakiś czas polewając sosem
- W woku podsmaż gotowa mieszankę.
- Na talerzu układaj: warzywa, na to porcja ryżu, na to szaszłyki.
- Resztę sosu podaj w osobnym naczyniu.
CIASTO MIODOWE KASUTERA [ wg Pascala Brodnickiego]
SKŁADNIKI:- 5 jajek
- 150 g cukru
- 80 g miodu
- 80 g mąki + odrobina do wysypania formy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
- masło do wysmarowania formy
- miska
- mikser lub łyżka do mieszania
- drobne sitko
- kwadratowa forma o boku 24 cm
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Jajka wbijamy do miski i ubijamy, stopniowo dodając cukier i miód.
- Gdy masa jajeczna stanie się biała, przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
- Formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką i wlewamy ciasto.
- Pieczemy 0,5 h. wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy do wystygnięcia w formie.
- Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
Tu jednak potrzebna już była mama ;).
Nie tak doskonałe jak u Mistrza, ale za to świetnie się bawiłyśmy |
- z tej ilości ryżu lepiej zrobić dwa wałeczki
- warto podwoić ilość składników na żelkę.
- jeśli ktoś nie lubi gorzkiej czekolady niech do żelki doda 2 łyżki brązowego cukru
- dużo łatwiej odkleja się żelkę jeśli rozsmaruje się ją bardzo cieniutko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz