czwartek, 16 kwietnia 2015

Wycieczka do Japonii cz. IV [ smaki i smaczki]

To już chyba ostatnia część z naszych podróży. Jak na razie, porzuciliśmy Japonię. Chwilę spędziliśmy w Grecji i Italii, a teraz odkrywamy kraje Ameryki Południowej [ przy następnej okazji wpisy].  Zatem... smaczne pożegnanie z krajem kwitnącej wiśni. [ Przepisy są tak proste, że podoła im nawet dziecko ;)]

Yakitori z kurczaka


YAKITORI Z KURCZAKA
SKŁADNIKI:
  • paczka warzyw "mieszanka orientalna" [ u mnie najlepiej sprawdza się taka z Lidla]
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • 3 duże, podwójne piersi z kurczaka
  • 1 duży lub dwa małe pory
  • 3 łyżki cukru
  • 15 ml wytrawnego białego wina [ alkohol odparuje a mięso będzie miało o niebo lepszy smak]
  • 75 ml japońskiego sosu sojowego
  • olej do smażenia
SPRZĘT:
  • ostry nóż
  • deska do krojenia
  • dwie miseczki
  • łyżka
  • kubeczek
  • patelnia 
  • drewniane szpadki/patyczki do szaszłyków, wcześniej namoczone w zimnej wodzie
  • garnek do ugotowania ryżu
  • wok lub patelnia o wysokich ściankach po podsmażenia warzyw.
JAK ZROBIĆ:
  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę.
  2. Pora pokrój na ukośne plasterki.
  3. Ryż włóż do garnka, zalej zimną woda i pozostaw na 5 min. . Następnie ugotuj.
  4. Cukier, wino i sos sojowy dokładnie wymieszaj.
  5. Na każdą szpadkę nabijaj na przemian kurczaka i pora.
  6. Gotowe szaszłyki polej sosem.
  7. Usmaż na tłuszczu, co jakiś czas polewając sosem
  8. W woku podsmaż gotowa mieszankę.
  9. Na talerzu układaj: warzywa, na to porcja ryżu, na to szaszłyki. 
  10. Resztę sosu podaj w osobnym naczyniu.



CIASTO MIODOWE KASUTERA [ wg Pascala Brodnickiego]
SKŁADNIKI:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 80 g miodu
  • 80 g mąki + odrobina do wysypania formy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania 
  • masło do wysmarowania formy
SPRZĘT:
  • miska
  • mikser lub łyżka do mieszania
  • drobne sitko
  • kwadratowa forma o boku 24 cm
JAK ZROBIĆ:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Jajka wbijamy do miski i ubijamy, stopniowo dodając cukier i miód.
  3. Gdy masa jajeczna stanie się biała, przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  4. Formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką i wlewamy ciasto.
  5. Pieczemy 0,5 h. wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy do wystygnięcia w formie.
  6. Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
Moje dziecię tak się rozochociło, że na  podwieczorek zrobiło jeszcze sushi wg Pawła Małeckiego.
Tu jednak potrzebna już była mama ;). 
Nie tak doskonałe jak u Mistrza, ale za to świetnie się bawiłyśmy
I tu kilka uwag, jakby ktoś chciał zrobić:
  • z tej ilości ryżu lepiej zrobić dwa wałeczki
  • warto podwoić ilość składników na żelkę.
  • jeśli ktoś nie lubi gorzkiej czekolady niech do żelki doda 2 łyżki brązowego cukru
  • dużo łatwiej odkleja się żelkę jeśli rozsmaruje się ją bardzo cieniutko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz