czwartek, 9 kwietnia 2015

Wycieczka do Japonii cz. II [ parasol Gejszy i kapelusz bambusowy]

Dziś bardzo krótko. Instrukcja do zrobienia dwóch elementów stroju.

PARASOL GEJSZY:

POTRZEBUJESZ:
  • papier do pieczenia
  • 1 dużą lub 2 małe stare drabinki do kwiatów z bambusa albo paczkę patyczków do szaszłyków i bambusowy patyk do podtrzymywania roślin.
  • puste, umyte i osuszone opakowanie po deserku/jogurcie [ musi być okrągłe]
  • kartka z bloku technicznego
  • klej magik
  • nożyczki
  • ołówek
  • coś do odrysowania koła o średnicy ok 40 cm
  • biała, plastikowa zakrętka z "dzióbkiem" [ taka jak jest np przy sokach "Kubusia"]
  • pędzelek i farbki do namalowania wzoru na parasolce.
JAK ZROBIĆ:
  1. Z papieru do pieczenia wycinamy trzy koła.
  2. Z kartki z bloku technicznego wycinamy koło o średnicy ok 15 cm.
  3. Z drabinki wyciągamy wszystkie szczebelki - to będą pręty parasola.
  4. Z nakrętki odcinamy część, która zakrywa dzióbek.
  5. Jedno koło [ papier do pieczenia] składamy na pół. Potem jeszcze raz na pół, by uzyskać ćwiartkę koła i tak dalej, aż do momentu, gdy zginanie będzie już niemożliwe. W ten sposób uzyskamy charakterystyczne zagięcia parasola. 
  6. Papier rozkładamy. Na środku wycinamy niewielki otwór. Koło z otworem "nabijamy" na dzióbek nakrętki. Nakładamy na nią odcięte zapięcie. W ten sposób część nakrętki jest po jednej stronie a część po drugiej stronie koła.
  7. Szczebelki naszej drabinki lub patyczki do szaszłyków smarujemy klejem i naklejamy na papierowe koło. Układamy je w zagięciach papieru pamiętając by były jednym końcem jak najbliżej nakrętki. Patyczki powinny być wklejane po tej stronie gdzie jest gwint nakrętki.
  8. Drugie koło [ papier do pieczenia] smarujemy dokładnie klejem i nakładamy na nie koło z naklejonymi patyczkami. Układamy je tak, by patyczki były na wierzchu.
  9. W trzecim kole [ papier do pieczenia] wycinamy na środku otwór na tyle duży, by można było przez niego przełożyć nakrętkę. podobny otwór wycinamy w kole z kartki z bloku technicznego.
  10. Koło z kartki z bloku technicznego smarujemy klejem i naklejamy na koło, na którym są naklejone patyczki. [ Tak, by nasza nakrętka, która jest na środku przeszła przez wycięty w kartce otwór].
  11. Na to naklejamy Ostatnie koło [ papier do pieczenia], pamiętając by przez otwór na środku przełożyć nakrętkę.
  12. W denku opakowania po deserku, mniej więcej na środku robimy otwór i przekładamy przez niego bambusowy kijek. Brzeg [ rant] pudełka smarujemy klejem.
  13. Do środka nakrętki wciskamy dużo kleju. W środek wsuwamy nasz bambusowy kijek. Dociskamy.
  14. Opakowanie po deserku przesuwamy wzdłuż kijka tak, by rant opakowania dotykał papieru. dociskamy i pozostawiamy do wyschnięcia kleju. [ min. 2-3 h]
  15. Kiedy klej już wyschnie i stwardnieje ozdabiamy nasz parasol malując na nim wybrany motyw charakterystyczny dla Japonii]
BAMBUSOWY KAPELUSZ

POTRZEBUJESZ:
  • papier do pieczenia
  • nożyczki
  • ołówek
  • klej typu magik
  • coś do odrysowania koła o średnicy ok 40 cm
  • 2-3 kartki z bloku technicznego w kolorze jasnożółtym lub kilka bambusowych serwetek/mat na stół - o takich 
JAK ZROBIĆ:
  1. Z papieru do pieczenia wycinamy koło. Przecinamy je w jednym miejscu na długości promienia.
  2. Koło składamy w stożek i sklejamy. 
  3. Jasnożółte kartki tniemy na paski o szerokości ok 1 cm lub rozcinamy sznurek, wiążący serwetki, by uzyskać pojedyncze słomki/ patyczki bambusa
  4. Paski papieru bądź patyczki naklejamy na papierowy stożek. Im więcej ich nakleimy, tym lepszy będzie efekt, a kapelusz stabilniejszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz