PARASOL GEJSZY:
POTRZEBUJESZ:
- papier do pieczenia
- 1 dużą lub 2 małe stare drabinki do kwiatów z bambusa albo paczkę patyczków do szaszłyków i bambusowy patyk do podtrzymywania roślin.
- puste, umyte i osuszone opakowanie po deserku/jogurcie [ musi być okrągłe]
- kartka z bloku technicznego
- klej magik
- nożyczki
- ołówek
- coś do odrysowania koła o średnicy ok 40 cm
- biała, plastikowa zakrętka z "dzióbkiem" [ taka jak jest np przy sokach "Kubusia"]
- pędzelek i farbki do namalowania wzoru na parasolce.
- Z papieru do pieczenia wycinamy trzy koła.
- Z kartki z bloku technicznego wycinamy koło o średnicy ok 15 cm.
- Z drabinki wyciągamy wszystkie szczebelki - to będą pręty parasola.
- Z nakrętki odcinamy część, która zakrywa dzióbek.
- Jedno koło [ papier do pieczenia] składamy na pół. Potem jeszcze raz na pół, by uzyskać ćwiartkę koła i tak dalej, aż do momentu, gdy zginanie będzie już niemożliwe. W ten sposób uzyskamy charakterystyczne zagięcia parasola.
- Papier rozkładamy. Na środku wycinamy niewielki otwór. Koło z otworem "nabijamy" na dzióbek nakrętki. Nakładamy na nią odcięte zapięcie. W ten sposób część nakrętki jest po jednej stronie a część po drugiej stronie koła.
- Szczebelki naszej drabinki lub patyczki do szaszłyków smarujemy klejem i naklejamy na papierowe koło. Układamy je w zagięciach papieru pamiętając by były jednym końcem jak najbliżej nakrętki. Patyczki powinny być wklejane po tej stronie gdzie jest gwint nakrętki.
- Drugie koło [ papier do pieczenia] smarujemy dokładnie klejem i nakładamy na nie koło z naklejonymi patyczkami. Układamy je tak, by patyczki były na wierzchu.
- W trzecim kole [ papier do pieczenia] wycinamy na środku otwór na tyle duży, by można było przez niego przełożyć nakrętkę. podobny otwór wycinamy w kole z kartki z bloku technicznego.
- Koło z kartki z bloku technicznego smarujemy klejem i naklejamy na koło, na którym są naklejone patyczki. [ Tak, by nasza nakrętka, która jest na środku przeszła przez wycięty w kartce otwór].
- Na to naklejamy Ostatnie koło [ papier do pieczenia], pamiętając by przez otwór na środku przełożyć nakrętkę.
- W denku opakowania po deserku, mniej więcej na środku robimy otwór i przekładamy przez niego bambusowy kijek. Brzeg [ rant] pudełka smarujemy klejem.
- Do środka nakrętki wciskamy dużo kleju. W środek wsuwamy nasz bambusowy kijek. Dociskamy.
- Opakowanie po deserku przesuwamy wzdłuż kijka tak, by rant opakowania dotykał papieru. dociskamy i pozostawiamy do wyschnięcia kleju. [ min. 2-3 h]
- Kiedy klej już wyschnie i stwardnieje ozdabiamy nasz parasol malując na nim wybrany motyw charakterystyczny dla Japonii]
POTRZEBUJESZ:
- papier do pieczenia
- nożyczki
- ołówek
- klej typu magik
- coś do odrysowania koła o średnicy ok 40 cm
- 2-3 kartki z bloku technicznego w kolorze jasnożółtym lub kilka bambusowych serwetek/mat na stół - o takich
- Z papieru do pieczenia wycinamy koło. Przecinamy je w jednym miejscu na długości promienia.
- Koło składamy w stożek i sklejamy.
- Jasnożółte kartki tniemy na paski o szerokości ok 1 cm lub rozcinamy sznurek, wiążący serwetki, by uzyskać pojedyncze słomki/ patyczki bambusa
- Paski papieru bądź patyczki naklejamy na papierowy stożek. Im więcej ich nakleimy, tym lepszy będzie efekt, a kapelusz stabilniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz