wtorek, 2 września 2014

Ciasto dyniowe Pani Piżmakowej [ Witaj Franklin}


W odcinku " Franklin i dynia", pani Piżmakowa zdradza tytułowemu bohaterowi i jego przyjacielowi Misiowi swój przepis na ciasto dyniowe. W bajce wygląda ono jak setki typowych amerykańskich ciast, dlatego punktem wyjścia stał się znany chyba wszystkim gospodyniom przepis na kruche ciasto, wykorzystywany przede wszystkim do apple pie.

SKŁADNIKI:

Na ciasto patrz tutaj

NADZIENIE
  • 1,5 kg dyni
  • 2 czubate łyżki cukru [ do dyni] + 0,5 szklanki cukru [ poj. szklanki 250 ml]
  • 0,5 szklanki wody [ poj. szklanki 250 ml]
  • 1/3 szkl. miodu [ poj. szklanki 250 ml]
  • szklanka śmietany 30% [ poj. szklanki 250 ml]
  • 3 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
PRZYRZĄDY:
  • miska
  • łyżka do mieszania
  •  miseczka
  • widelec
  • garnek o grubym dnie z pokrywką
  • blender - opcjonalnie
  • sito
  • forma do pieczenia [ min. 23 cm średnicy]
JAK ZROBIĆ:
  1. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno i boki formy - powinno trochę wystawac poza formę - 0,5 cm-, żeby można je było później zawinąć. drugą rozwałkowujemy tak, by placek miał średnicę odpowiadająca średnicy formy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
  2. Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
  3.  dynię, wodę i dwie łyżki cukru wkładamy do garnka, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż do rozgotowania dyni. [ gdyby zaczęło nam przywierać do garnka możemy dodać trochę wody]
  4. Papkę dyniowa odcedzamy. jeśli są jakieś nierozgotowane kawałki - miksujemy
  5. Wszystkie suche składniki nadzienia mieszamy w misce.
  6. Dodajemy papkę z dyni, śmietanę, miód i jajka - ponownie mieszamy.
  7. Jesli farsz jest bardzo rzadki możemy dodac jeszcze trochę maki ziemniaczanej [ max. 3 łyżki]
  8. Z lodówki wyjmujemy ciasto. 
  9. Ostatne jejko roztrzepujemy w misce i smarujemy nim ciasto w formie.
  10. Na to wykładamy farsz.
  11. Na farsz nakładamy drugą część ciasta, sklejamy brzegi. Widelcem nakłuwamy, by woda mogła swobodnie odparowac.
  12. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym jajkiem
  13. Pieczemy około 1 godziny w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku.
  14. Ugotowaną dynię odcedzamy, ewentualnie miksujemy by uzyskac gładką masę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz