W odcinku " Franklin i dynia", pani Piżmakowa zdradza tytułowemu bohaterowi i jego przyjacielowi Misiowi swój przepis na ciasto dyniowe. W bajce wygląda ono jak setki typowych amerykańskich ciast, dlatego punktem wyjścia stał się znany chyba wszystkim gospodyniom przepis na kruche ciasto, wykorzystywany przede wszystkim do apple pie.
SKŁADNIKI:
Na ciasto patrz tutaj
NADZIENIE
- 1,5 kg dyni
- 2 czubate łyżki cukru [ do dyni] + 0,5 szklanki cukru [ poj. szklanki 250 ml]
- 0,5 szklanki wody [ poj. szklanki 250 ml]
- 1/3 szkl. miodu [ poj. szklanki 250 ml]
- szklanka śmietany 30% [ poj. szklanki 250 ml]
- 3 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- czubata łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- szczypta soli
- miska
- łyżka do mieszania
- miseczka
- widelec
- garnek o grubym dnie z pokrywką
- blender - opcjonalnie
- sito
- forma do pieczenia [ min. 23 cm średnicy]
- Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno i boki formy - powinno trochę wystawac poza formę - 0,5 cm-, żeby można je było później zawinąć. drugą rozwałkowujemy tak, by placek miał średnicę odpowiadająca średnicy formy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
- Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
- dynię, wodę i dwie łyżki cukru wkładamy do garnka, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż do rozgotowania dyni. [ gdyby zaczęło nam przywierać do garnka możemy dodać trochę wody]
- Papkę dyniowa odcedzamy. jeśli są jakieś nierozgotowane kawałki - miksujemy
- Wszystkie suche składniki nadzienia mieszamy w misce.
- Dodajemy papkę z dyni, śmietanę, miód i jajka - ponownie mieszamy.
- Jesli farsz jest bardzo rzadki możemy dodac jeszcze trochę maki ziemniaczanej [ max. 3 łyżki]
- Z lodówki wyjmujemy ciasto.
- Ostatne jejko roztrzepujemy w misce i smarujemy nim ciasto w formie.
- Na to wykładamy farsz.
- Na farsz nakładamy drugą część ciasta, sklejamy brzegi. Widelcem nakłuwamy, by woda mogła swobodnie odparowac.
- Wierzch ciasta smarujemy pozostałym jajkiem
- Pieczemy około 1 godziny w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku.
- Ugotowaną dynię odcedzamy, ewentualnie miksujemy by uzyskac gładką masę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz