Robienie papieru to fajna zabawa. Przekonaliśmy się o tym na jarmarku średniowiecznym. No, a taki własnoręcznie wykonany papier... laurka dla babci czy mamy od razu zyskuje na wartości. Chlapanki Krochmalowe też prezentują się na nim najlepiej.
POTRZEBUJEMY:
- 3-4 tekturowe opakowania na jajka [ takie w jakich możemy je kupić w sklepie]
- duża miska lub wiaderko
- kilka litrów gorącej wody
- bandaż
- 4 słomki do picia [ takie ze zgięciem] lub, drabinka do kwiatów lub stara ramka na zdjęcia
- wałek
- duża deska do krojenia
- kilka ścierek [ bawełnianych lub płóciennych] lub stare pieluchy
- blender - opcjonalnie
- Opakowania po jajkach drzemy na malutkie kawałeczki [ im mniejsze tym lepiej]- wcześniej odklejamy z nich wszystkie naklejki typu cena itp.
- Wszystkie kawałki wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. wody powinno być tak ze 3 cm powyżej kawałków tektury
- Zostawiamy na co najmniej 24 h. W tym czasie papier powinien całkowicie rozmięknąć i zmienić się w papkę. Jeśli pozostają jakieś większe kawałki, zmiksujmy całość blenderem, w razie potrzeby dolewając wody. Uzyskana breja powinna być dość rzadka.
- Ramkę/drabinkę owijamy bandażem, tworząc "siatkę"
- Na desce rozkładamy jedną ze ścierek/pieluch
- Siatką wyławiamy naszą breję [ staramy się by osiadła na niej równomiernie] i pozwalamy skąpać nadmiarowi wody.
- wyłowioną breję przekładamy na ścierkę leżącą na desce.
- Przykrywamy drugą ścierką i wałkujemy mocno dociskając - chodzi o to by wycisnąć jak najwięcej wody. czynność powtarzamy jeszcze raz, ale zmieniamy ścierki.
- Ostrożnie zdejmujemy uzyskaną kartkę ze ścierki i wieszamy do wyschnięcia [ ja suszyłam na takiej "karuzeli" na skarpetki] - bez obaw możemy przypiąć takie kartki klamerkami. Nie podrą się, jeśli są dobrze wywałkowane ;)
po lewej ramka zrobiona ze słomek do picia po prawej - z drabinki do kwiatów |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz