POTRZEBUJESZ:
- kieliszek/słoiczek/szklankę [ ja użyłam kieliszka z przyczyn ekonomicznych
- spirytus spożywczy
- wodę [ ja użyłam przegotowanej]
- zakraplacz - opcjonalnie lub łyżeczka od herbaty
- dwie duże krople oliwy z oliwek [ z olejem nie zawsze wyraziście wychodzi]
- patyczek do mieszania
- Do szklanego pojemnika nalej wodę i wpuść kroplę oliwy. Kropla wypłynęła na powierzchnię wody i nie da się jej zatopić.
- Wylej wodę z oliwą, umyj pojemnik i dokładnie wysusz.
- Napełnij spirytusem do połowy szklany pojemnik [ u mnie to był kieliszek]
- Do spirytusu wpuść kroplę oliwy. [ Powinna opaść na dno]
- Ostrożnie, spróbuj patyczkiem sprawić, by kropla uniosła się na powierzchnię [ jeśli się rozdzieli na kilka mniejszych delikatnie pokołysz kieliszkiem, aż krople znów się połączą.
- Dodawaj do spirytusu z kroplą oliwy po kropelce wodę. W pewnym momencie kropla zacznie się unosić do góry.
- Jeśli przestaniemy dodawać wodę kropla zatrzyma się w połowie płynu, jeśli dalej będziemy dodawać - dopłynie, aż do powierzchni.
Do doświadczenia wykorzystano różnicę gęstości trzech płynów: wody, spirytusu i oliwy. Spirytus jest najlżejszy, woda najcięższa. Cięższa od spirytusu oliwa opadła na dno, jednak gdy zaczęliśmy dodawać wodę, zmieszany spirytus z wodą zaczął zwiększać swoją gęstość, dzięki czemu kropla oliwy zaczęła wędrować w górę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz