CIASTO Z CELOWO WYJEDZONYM WIERZCHEM, ŻEBY MOŻNA BYŁO ZOBACZYĆ, CO W ŚRODKU ;) |
U mojej babci nie ma co prawda, aż tak rozrośniętego krzewu, ale jest równie podstępny i czepliwy. W tym roku nie tylko ja, ale i moje dzieci z niecierpliwością czekały na jeżyny. Powód był banalny - chcieli upiec ciasto Babci Świnki.
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 2,5 szklanki maki pszennej [ poj. szklanki 250 ml] - szklanka wypełniona na płasko
- 16 czubatych łyżek schłodzonego masła
- jajko
- 2 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 szklanki jeżyn [ poj. szklanki 250 ml] - szklanka wypełniona na płasko
- 3 duże soczyste słodkie jabłka- obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę o wielkości zbliżonej do wielkości jeżyn
- 0,5 szklanki cukru [poj. szklanki 250 ml]
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1 cukier wanilinowy
- kilka łyżek mleka do posmarowania ciasta
- 1/4 szklanki mąki [poj. szklanki 250 ml]
- 2 miski [ jedna na ciasto druga na farsz]
- mała miseczka
- widelec
- łyżka
- nóż
- forma do pieczenia
- wałek
- Do miski wsypać mąkę. Dodać masło i posiekać nożem, tak żeby zrobiły się zacierki
- Dodac sól i cukier - wymieszać.
- Jajko wymieszać z wodą.
- Dodać do mąki i zagnieść.
- Wyrobić ciasto, podzielić na dwie części.
- Do formy [ natłuszczonej] włżyć jedną część ciasta - wylepić dno i brzegi, tworząc miseczkę.
- Drugą część rozwałkować tak, by miała kształt formy.
- Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce min. 0,5h
- Wszystkie składniki nadzienia wymieszać - poza mlekiem
- Wypełnij formę wyłożoną ciastem, nadzieniem i przykryj drugą porcją ciasta.
- Zlep brzegi. wierzch ponakłuwaj widelcem.
- Posmaruj ciasto mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni
- Piec około godziny na złoty kolor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz