środa, 27 sierpnia 2014

Ciasto jeżynowo-jabłkowe Babci Świnki [ Świnka Peppa]

CIASTO Z CELOWO WYJEDZONYM WIERZCHEM, ŻEBY MOŻNA BYŁO ZOBACZYĆ, CO W ŚRODKU ;)
W odcinku "Jeżynowa Królewna" na widok krzewu jeżyn, jaki rośnie w ogrodzie Dziadka Świnki Tato Świnka mówi: To się nazywa krzew jeżynowy".
U mojej babci nie ma co prawda, aż tak rozrośniętego krzewu, ale jest równie podstępny i czepliwy. W tym roku nie tylko ja, ale i moje dzieci z niecierpliwością czekały na jeżyny. Powód był banalny - chcieli upiec ciasto Babci Świnki.

SKŁADNIKI:
CIASTO
  • 2,5 szklanki maki pszennej [ poj. szklanki 250 ml] - szklanka wypełniona na płasko
  • 16 czubatych łyżek schłodzonego masła
  • jajko
  • 2 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE:
  • 3 szklanki jeżyn [ poj. szklanki 250 ml] - szklanka wypełniona na płasko
  • 3 duże soczyste słodkie jabłka- obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę o wielkości zbliżonej do wielkości jeżyn
  •  0,5 szklanki cukru [poj. szklanki 250 ml]
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1 cukier wanilinowy
  • kilka łyżek mleka do posmarowania ciasta
  • 1/4 szklanki mąki [poj. szklanki 250 ml]
PRZYRZĄDY:
  • 2 miski [ jedna na ciasto druga na farsz]
  • mała miseczka
  • widelec
  • łyżka
  • nóż
  • forma do pieczenia
  • wałek
JAK ZROBIĆ:
  1. Do miski wsypać mąkę. Dodać masło i posiekać nożem, tak żeby zrobiły się zacierki
  2. Dodac sól i cukier - wymieszać.
  3. Jajko wymieszać z wodą.
  4. Dodać do mąki i zagnieść.
  5. Wyrobić ciasto, podzielić na dwie części.
  6. Do formy [ natłuszczonej] włżyć jedną część ciasta - wylepić dno i brzegi, tworząc miseczkę.
  7. Drugą część rozwałkować tak, by miała kształt formy.
  8. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce min. 0,5h
  9. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać - poza mlekiem
  10. Wypełnij formę wyłożoną ciastem, nadzieniem i przykryj drugą porcją ciasta.
  11. Zlep brzegi. wierzch ponakłuwaj widelcem.
  12. Posmaruj ciasto mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni
  13. Piec około godziny na złoty kolor

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz