czwartek, 3 lipca 2014

Mydło dla mamy

Nie wiem jak u innych, ale u mnie często pozostają skrawki mydła. Ciężko się tym już umyć, a z drugiej strony wyrzucić? Szkoda. To sposób na nadanie mydłu drugiego życia, w dodatku w prawie dowolnym kształcie - ograniczeniem jest ilość posiadanych foremek do ciastek ;-). To także niezły pomysł na prezent dla mamy, babci, cioci...

SKŁADNIKI:
  • resztki mydeł
  • garnek
  • sitko lub wkład do gotowania na parze
  • miseczka
  • patyk lub pałeczka do mieszania
  • folia aluminiowa 10x10 cm
  • foremka do wyciskania ciasta
  • 50 ml białego wina
  • 5 ml soku z czerwonej kapusty [ do zabarwienia mydła]
  • woda
  • nożyczki
  • 2-3 krople olejku zapachowego [ opcjonalnie] - dowolnego
  • płaski talerzyk
JAK ZROBIĆ:
  1. Wlać do garnka wodę i zagotować, tak by mocno parowała.
  2. Ustawić sitko, a w nim miseczkę.
  3. Do miseczki włożyć pokruszone kawałki mydła i wlać wino. Roztapiane mydło niezbyt przyjemnie pachnie, ale dodane wino zneutralizuje ten zapach.
  4. Roztopić mydło na parze - należy często mieszać
  5. Nawet jeśli wrzucimy do miseczki kolorowe kawałki mydeł, to podczas podgrzewania utracą barwę. Cała mydlana masa stanie się szarobura.
  6. Folię aluminiową pociąć na paski o szerokości 1 cm
  7. Foremkę do ciastek starannie okręcić folią. Ustawić foremkę na talerzyku.
  8. Do foremki wylać masę mydlaną.
  9. Jeśli chcemy by mydło ładnie pachniało dodać kilka kropel olejku. Dodajemy sok z kapusty, by zabarwic mydełko na kolor błękitny [ sok z kapusty przereaguje z zasadami obecnymi w mydle].
  10. Pozostawić do wystygnięcia.
  11. Zaschniętą masę wypchnąć z foremki. Odkleić ewentualne kawałki folii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz