SKŁADNIKI:
- resztki mydeł
- garnek
- sitko lub wkład do gotowania na parze
- miseczka
- patyk lub pałeczka do mieszania
- folia aluminiowa 10x10 cm
- foremka do wyciskania ciasta
- 50 ml białego wina
- 5 ml soku z czerwonej kapusty [ do zabarwienia mydła]
- woda
- nożyczki
- 2-3 krople olejku zapachowego [ opcjonalnie] - dowolnego
- płaski talerzyk
- Wlać do garnka wodę i zagotować, tak by mocno parowała.
- Ustawić sitko, a w nim miseczkę.
- Do miseczki włożyć pokruszone kawałki mydła i wlać wino. Roztapiane mydło niezbyt przyjemnie pachnie, ale dodane wino zneutralizuje ten zapach.
- Roztopić mydło na parze - należy często mieszać
- Nawet jeśli wrzucimy do miseczki kolorowe kawałki mydeł, to podczas podgrzewania utracą barwę. Cała mydlana masa stanie się szarobura.
- Folię aluminiową pociąć na paski o szerokości 1 cm
- Foremkę do ciastek starannie okręcić folią. Ustawić foremkę na talerzyku.
- Do foremki wylać masę mydlaną.
- Jeśli chcemy by mydło ładnie pachniało dodać kilka kropel olejku. Dodajemy sok z kapusty, by zabarwic mydełko na kolor błękitny [ sok z kapusty przereaguje z zasadami obecnymi w mydle].
- Pozostawić do wystygnięcia.
- Zaschniętą masę wypchnąć z foremki. Odkleić ewentualne kawałki folii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz