Babeczki jeszcze bez polewy z białej czekolady |
W jednym z jego ulubionych odcinków powstają babeczki z tajemnym składnikiem - dziwnoorzechem. Trochę oszukałam rzeczywistość -dziwnoorzech zastąpiła mieszanina pokrojonego w małą kostkę kokosa i nerkowiec.
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka sosu czekoladowego [takiego jak się używa do lodów]
- 1 łyżka syropu klonowego
- 200 g mąki pszennej
- 160 g mieszanki orzechów
- 2 łyżeczki [ czubate] proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 150 g brązowego cukru
- 100 ml oleju
- 200 g jogurtu greckiego
- biała czekolada lub polewa z białej czekolady - opcjonalnie
- 2 miski
- łyżka do mieszania
- papilotki
- blacha do pieczenia muffinek
- Do miski wsypujemy: proszek do pieczenia, make brązowy cukier i mieszamy
- W drugiej misce łączymy w jednolita masę: sos czekoladowy, syrop klonowy, olej, jajko i jogurt.
- Zawartość "suchej' miski łączymy z "mokra " miską. dokładnie mieszamy
- Dodajemy orzechy i ponownie mieszamy.
- Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem.
- Pieczemy w temp. 180 stopni [ nagrzany piekarnik] przez ok 30 min. na jasnobrązowy kolor.
- Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Opcjonalnie możemy polać babeczki białą czekolada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz