Swoją drogą, przy czwórce dzieci... kiedy ona ma czas na takie pieczenie? Mama Królik oczywiście.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 320 g startej na grubych oczkach marchwi
- 80 g masła
- 1/2 kg mąki
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru [ poj. szklanki 250 ml]
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki miodu
- 1/2 l mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 2 żółtka
- cukier wanilinowy
- 250 g masła roślinnego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru [ poj. 250 ml]
- 200 g masła
- miska
- łyżka do mieszania
- dwa rondelki
- tortownica 24 cm średnicy
CIASTO
- Masło, żółtka i cukier utrzeć na pulchną masę.
- Dodać śmietanę i miód. Ponownie utrzeć.
- Dodać marchew i wymieszać.
- Mąkę i sodę wymieszać. Połączyć z ciastem.
- Tortownicę wysmarować masłem i wysypać wg uznania: bułką tartą/kaszą manną/okruchami herbatników. Przełożyć ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni ok 30 min.
- Gotowe ciasto ostudzić, a następnie przekroić w poprzek.
- Mleko, kaszę, żółtka i cukier wanilinowy zagotować.
- Przestudzić.
- Masło i cukier puder utrzeć na pulchną masę.
- Dodawać kaszę i ciągle mieszać.
- Kiedy masa jest gładka, schłodzić 15 min. w lodówce.
- Posmarować dolną część ciasta masą i nakryć drugą częścią ciasta. Docisnąć.
- Mleko gotować na wolnym ogniu wraz z cukrem, aż do uzyskania konsystencji śmietany.
- Schłodzić.
- Masło utrzeć na puszystą masę.
- Dodać masę mleczno-cukrową.
- Wymieszać.
- Polać ciasto.
- Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz