czwartek, 10 lipca 2014

Marchewkowe ciasto Mamy Królik [ "świnka Peppa"]

Ciężko było uzyskać coś, co przypomina ciasto z bajki. Ostatecznie się udało, ale marchewek już nie robiłam. Jak ktoś chce, to niech sobie kupi marcepanowe [ w niektórych cukierniach sprzedają tego typu ozdoby], albo niech sobie sam ulepi. Na smak nie ma to wpływu.
Swoją drogą, przy czwórce dzieci... kiedy ona ma czas na takie pieczenie? Mama Królik oczywiście.

SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 320 g startej na grubych oczkach marchwi
  • 80 g masła
  • 1/2 kg mąki
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru [ poj. szklanki 250 ml]
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki miodu
MASA DO PRZEŁOŻENIA:
  • 1/2 l mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 2 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • 250 g masła roślinnego
  • 1 szklanka cukru pudru
 POLEWA:
  •  1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru [ poj. 250 ml]
  • 200 g masła
 PRZYRZĄDY:
  • miska
  • łyżka do mieszania
  • dwa rondelki
  • tortownica 24 cm średnicy
JAK ZROBIĆ:
CIASTO
  1. Masło, żółtka i cukier utrzeć na pulchną masę.
  2. Dodać śmietanę i miód. Ponownie utrzeć.
  3. Dodać marchew i wymieszać.
  4. Mąkę i sodę wymieszać. Połączyć z ciastem.
  5. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać wg uznania: bułką tartą/kaszą manną/okruchami herbatników. Przełożyć ciasto.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni ok 30 min.
  7. Gotowe ciasto ostudzić, a następnie przekroić w poprzek.
MASA:
  1. Mleko, kaszę, żółtka i cukier wanilinowy zagotować.
  2. Przestudzić.
  3. Masło i cukier puder utrzeć na pulchną masę.
  4. Dodawać kaszę i ciągle mieszać. 
  5. Kiedy masa jest gładka, schłodzić 15 min. w lodówce.
  6. Posmarować dolną część ciasta  masą i nakryć drugą częścią ciasta. Docisnąć.
POLEWA:
  1. Mleko gotować na wolnym ogniu wraz z cukrem, aż do uzyskania  konsystencji śmietany.
  2. Schłodzić.
  3. Masło utrzeć na puszystą masę.
  4. Dodać masę mleczno-cukrową.
  5. Wymieszać.
  6. Polać ciasto.
  7. Schłodzić.
Opcjonalnie udekorować marcepanowymi marchewkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz