czwartek, 17 lipca 2014

Ciasteczka Babci Świnki [ "Świnka Peppa"]

O tym, że rysownicy bajek ciasteczka tworzą zawsze w ten sam sposób - okrągłe z czarnymi kropkami już pisałam, o tym jak ciężko to uzyskać w realu też.
Dziś ciasteczka Babci Świnki. Pomyślałam, że skoro Babcia Świnka jest angielką, a jej mąż marynarzem, to najlepszy będzie klasyczny angielski przepis na ciasteczka, z nutą wariacji w postaci ... miechunki.
SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki od herbaty cynamonu
  • 75 g cukru pudru
  • 90 g pokrojonego masła
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 160 g [ rodzynek/żurawiny/pokrojonych moreli/miechunki] - ja zrobiłam mieszankę. Ciasteczka można zrobić z jednym z tych owoców, nie polecam tylko samej miechunki, bo może być zbyt kwaśne]
PRZYRZĄDY:
  •  miska
  • łyżka do mieszania
  • blacha
  • pergamin
JAK ZROBIĆ:
  1. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać
  2. Dodać resztę składników i zagnieść jednolite ciasto. 
  3. Blachę wyłożyć pergaminem.
  4. Nakładać porcje ciasta [ max. wielkość - czubata łyżka ] na blachę zachowując ok 5 cm odstępu - ciastka sporo urosną.
  5. Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni [ termoobieg] piekarniku ok 20-25 min. na jasnozłoty kolor.
  6. Wyjąć na kratkę [ póki będą gorące należy uważać, bo są niezwykle kruche i łamliwe] pozostawić do przestudzenia. Po wystygnięciu ciastka nieco stwardnieją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz