czwartek, 3 lipca 2014

Czekoladowe ciasto Mamy Świnki [ Świnka Peppa]

Mama ze "Świnki Peppy" to mama idealna. Prawie się nie denerwuje, a jeśli nawet, to ciężko to zaklasyfikować do poważnej utraty cierpliwości, jest kreatywna i ciągle coś piecze. Ciasto czekoladowe, jakie spróbowaliśmy odtworzyć w oparciu o szczątkowe informacje z rożnych odcinków, w smaku przypomina amerykańskie Brownie. Całkiem niezłe.

SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 125 g masła - stopionego
  • ok 350 g mąki pszennej
  • 150 g czekolady połamanej na małe kawałki
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
polewa:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki [ poj. 250 ml ] cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 szklanka [ poj 250 ml mleka]
  • ok 1 szklanki [ poj. 250 ml] mleka w proszku
PRZYRZĄDY:
  • miska
  • łyżka do mieszania
  • rondelek
  • foremka do ciasta [ dowolny kształt]
JAK ZROBIĆ:
CIASTO :
  1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym
  2. Dolać masło i wymieszać
  3. Dodać kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  4. Stopniowo dodawać mąkę i ciągle mieszać. Ciasto powinno być bardzo geste.
  5. Dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać.
  6. Nałożyć do tortownicy [ wcześniej natłuszczonej] i piec ok 30 min w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku.
POLEWA:
  1. Masło, cukier, kakao i płynne mleko wlać do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Ciągle mieszając dodawać mleko w proszku. 
  3. Po zgęstnieniu masy zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Nałożyć na przestudzone ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz