SKŁADNIKI:
ciasto:
- 125 g masła - stopionego
- ok 350 g mąki pszennej
- 150 g czekolady połamanej na małe kawałki
- 3 jajka
- cukier wanilinowy
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 125 g masła
- 1/2 szklanki [ poj. 250 ml ] cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 szklanka [ poj 250 ml mleka]
- ok 1 szklanki [ poj. 250 ml] mleka w proszku
- miska
- łyżka do mieszania
- rondelek
- foremka do ciasta [ dowolny kształt]
CIASTO :
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym
- Dolać masło i wymieszać
- Dodać kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
- Stopniowo dodawać mąkę i ciągle mieszać. Ciasto powinno być bardzo geste.
- Dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać.
- Nałożyć do tortownicy [ wcześniej natłuszczonej] i piec ok 30 min w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku.
- Masło, cukier, kakao i płynne mleko wlać do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Ciągle mieszając dodawać mleko w proszku.
- Po zgęstnieniu masy zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Nałożyć na przestudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz