SKŁADNIKI:
- ok 150 g pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
- 2 czubate łyżki startego na tarce o małych oczkach sera grana padano [ lub innego tego typu]
- ok 50 ml oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżka obranych nasion dyni lub słonecznika
- 1/2 puszki kiełków fasoli mun
- kilka czarnych oliwek bez pestek - do dekoracji
- trochę drobnego szczypiorku lub drobnej pietruszki do dekoracji.
- bagietka
- 1 łyżka masła
- kilka anchois [ opcjonalnie]
- patelnia
- drewniana łopatka lub widelec
- łyzka
- blender
- miseczka o wysokich ściankach
- deska do krojenia
- sitko
- tarka
- nóż do pieczywa i mały nożyk do warzyw i owoców
- papierowy ręcznik
- Bagietkę kroimy na kromeczki [ ok 0,5 cm grubości]
- Masło roztapiamy na patelni i delikatnie podsmażamy kromki bagietki. Odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia
- Oliwki odsączamy z zalewy, odkładamy kilka do dekoracji, resztę kroimy [ łatwiej będzie zmiksować.
- Oliwki, pestki dyni i oliwę miksujemy na pastę. [ Jeśli dodajemy anchois to tu jest pora na to]
- Do pasty oliwkowej dodajemy starty ser i mieszamy.
- Kiełki odsączamy z zalewy i kroimy na 3-4 cm kawałki.
- Dodajemy kiełki do pasty i delikatnie mieszamy.
- Smarujemy pastą kromki pieczywa.
- Pozostawione do dekoracji oliwki przecinamy wzdłuż. Z każdej połówki wycinamy krzyż.
- Kanapki dekorujemy oliwkowymi krzyżami i szczypiorkiem/pietruszką imitującymi roślinność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz