środa, 28 października 2015

Cmentarna ziemia [ menu halloweenowe]

W związku z obowiązująca w przedszkolach ustawa anty cukrową coś mniej słodkiego dla odmiany

SKŁADNIKI:
  • ok 150 g pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
  • 2 czubate łyżki startego na tarce o małych oczkach sera grana padano [ lub innego tego typu]
  • ok 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka obranych nasion dyni lub słonecznika
  • 1/2 puszki kiełków fasoli mun
  • kilka czarnych oliwek bez pestek - do dekoracji
  • trochę drobnego szczypiorku lub drobnej pietruszki do dekoracji.
  • bagietka 
  • 1 łyżka masła
  • kilka anchois [ opcjonalnie]
SPRZĘT:
  • patelnia
  • drewniana łopatka lub widelec
  • łyzka
  • blender
  • miseczka o wysokich ściankach
  • deska do krojenia
  • sitko
  • tarka
  • nóż do pieczywa i mały nożyk do warzyw i owoców 
  • papierowy ręcznik
 JAK ZROBIĆ:
  1. Bagietkę kroimy na kromeczki [ ok 0,5 cm grubości]
  2. Masło roztapiamy na patelni i delikatnie podsmażamy kromki bagietki. Odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia
  3. Oliwki odsączamy z zalewy, odkładamy kilka do dekoracji, resztę kroimy [ łatwiej będzie zmiksować.
  4.  Oliwki, pestki dyni i oliwę miksujemy na pastę. [ Jeśli dodajemy anchois to tu jest pora na to]
  5. Do pasty oliwkowej dodajemy starty ser i mieszamy.
  6. Kiełki odsączamy z zalewy i kroimy na 3-4 cm kawałki.
  7. Dodajemy kiełki do pasty i delikatnie mieszamy.
  8. Smarujemy pastą kromki pieczywa.
  9. Pozostawione do dekoracji oliwki przecinamy wzdłuż. Z każdej połówki wycinamy krzyż.
  10. Kanapki dekorujemy oliwkowymi krzyżami i szczypiorkiem/pietruszką imitującymi roślinność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz