POTRZEBUJEMY:
- ok 0,5 kg soli
- surowe jajko
- ok 1 litra zimnej wody
- duży słoik lub inne przeźroczyste naczynie [ ja użyłam kufla do piwa]
- słomka lub pałeczka
- łyżeczka do herbaty
- Do szklanego pojemnika wlewamy wodę [ nie nalewamy do pełna, bo jajko i sól podniosą poziom].
- Ostrożnie wkładamy jajko. [ Powinno opaść na dno]
- Do pojemnika z jajkiem wsypujemy sól - po łyżeczce i ostrożnie mieszamy pałeczką/słomką, pomiędzy ściankami naczynia a jajkiem.
- Im więcej wsypiemy soli [ i rozpuścimy mieszając] tym wyżej uniesie się jajko. Można ilością soli kontrolować wysokość na jakiej będzie unosiło się jajko.
Początkowo gęstość jajka jest ciut większa niż wody, kiedy jednak dosypujemy soli, gęstość solanki się zwiększa w stosunku do jajka i wypływa ono na powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz