niedziela, 9 kwietnia 2017

Ciasto wiosenne

 Tradycyjnie już - za oknem piękna pogoda, więc dzieciaki chore siedzą w domu. Skoro zaś siedzą już drugi tydzień to wcześniej czy później musiało się pojawić klasyczne "Mamo nudzę się". W ramach walki z nudą - szybkie ciasto wiosenne.

POTRZEBUJESZ:
  • opakowanie ciasta "duża blacha" o smaku czekoladowym [ + produkty potrzebne do jego zrobienia]
  • słoik dżemu malinowego
  • polewa z białej czekolady
  • zielony lukier plastyczny
  • prostokątna forma na ciasto [ my użyliśmy takiej jednorazowej]
  • nóż
  • rondelek do rozpuszczenia polewy
  • miska średniej wielkości
JAK ZROBIĆ
  1. Ciasto robimy wg instrukcji na opakowaniu. wylewamy do foremki i pieczemy.
  2. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. W czasie kiedy ciasto stygnie, z masy plastycznej lepimy kiełkujące roślinki.
  4. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch o szerokości 1 cm.
  5. Odcięte ciasto kruszmy w miseczce.
  6. Na pozostałym cieście rozsmarowujemy dżem.
  7. Posypujemy pokruszonym ciastem.
  8. W rondelku rozpuszczamy polewę.
  9. Ciasto nierównomiernie, polewamy - polewa ma sprawiać wrażenie resztek roztapiającego się śniegu. 
  10. W różnych miejscach ciasta wciskamy roślinki z masy plastycznej.
UWAGA:
  • Zamiast dżemu można użyć czekoladowego kremu, takiego do przekładania biszkoptu. 
  • Bardziej ambitni mogą: samodzielnie upiec czekoladowy biszkopt, zrobić polewę z białej czekolady i masę plastyczną. My poszliśmy na łatwiznę.
  • Zamiast jednej wielkiej blachy można upiec małe porcje w kokilkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz