POTRZEBUJESZ:
- opakowanie ciasta "duża blacha" o smaku czekoladowym [ + produkty potrzebne do jego zrobienia]
- słoik dżemu malinowego
- polewa z białej czekolady
- zielony lukier plastyczny
- prostokątna forma na ciasto [ my użyliśmy takiej jednorazowej]
- nóż
- rondelek do rozpuszczenia polewy
- miska średniej wielkości
- Ciasto robimy wg instrukcji na opakowaniu. wylewamy do foremki i pieczemy.
- Pozostawiamy do wystygnięcia.
- W czasie kiedy ciasto stygnie, z masy plastycznej lepimy kiełkujące roślinki.
- Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch o szerokości 1 cm.
- Odcięte ciasto kruszmy w miseczce.
- Na pozostałym cieście rozsmarowujemy dżem.
- Posypujemy pokruszonym ciastem.
- W rondelku rozpuszczamy polewę.
- Ciasto nierównomiernie, polewamy - polewa ma sprawiać wrażenie resztek roztapiającego się śniegu.
- W różnych miejscach ciasta wciskamy roślinki z masy plastycznej.
- Zamiast dżemu można użyć czekoladowego kremu, takiego do przekładania biszkoptu.
- Bardziej ambitni mogą: samodzielnie upiec czekoladowy biszkopt, zrobić polewę z białej czekolady i masę plastyczną. My poszliśmy na łatwiznę.
- Zamiast jednej wielkiej blachy można upiec małe porcje w kokilkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz