poniedziałek, 26 września 2016

Kasztany - ciasteczka na powitanie jesieni

Piątek był dniem pod hasłem kasztanów. Na początek wyprawa po te prawdziwe, później postanowiliśmy zrobić nasze własne, nadające się do zjedzenia.

POTRZEBUJESZ:
  • zielony barwnik
  • torebkę białej polewy czekoladowej
  • torebkę mlecznej polewy czekoladowej
  • opakowanie czekoladowego ciasta do zrobienia [ obojętnie jakie] albo stare ciasto czekoladowe, takie już podeschnięte
  • 2-3 łyżki dżemu malinowego
JAK ZROBIĆ:
  1. Ciasto przygotowujesz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiasz do przestudzenia
  2. Przestudzone ciasto kruszysz.
  3. Dodajesz dżem i wyrabiasz na plastyczną masę. 
  4. Z ciasta formujesz kulki - kasztany
  5. Roztapiasz polewę czekoladową [ mleczna] i obtaczasz w niej kulki.
  6. W czasie gdy polewa stygnie roztapiasz polewę z białej czekolady. 
  7. Na kasztanach robisz białe kleksy czekoladowe.
  8. Resztę białej czekolady barwisz na zielono. Kiedy przestygnie na tyle mocno by zastygać, nakładasz na połówki niektórych kasztanów - to będą skorupki.  Palcem wskazującym i kciukiem formujesz "kolce"
  9. Wstawiasz do lodówki na 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz