Poszczególne kolory uzyskałam w nastepujący sposób:
- czerwony - uzyskałam z liści ze środka kapusty. Młoda kapusta czerwona jeszcze nie jest do końca wybarwiona, dlatego po zagotowaniu liści w małej ilości wody, uzyskuje się barwę czerwoną, nie zaś fioletową do czego jesteśmy przyzwyczajeni.
- zielony - z zewnętrznych liści kapusty oderwałam tylko te kawałki, które były najbliżej głąbu i dodałam unerwienia [ takie wypukłe części liścia]. Dolałam niewielką ilość wody i zagotowałam. Następnie dodałam trochę spirytusu i energicznie zamieszałam.
- niebieski - środkowa część wierzchnich liści. Ugniotłam je wraz z odrobiną wody.
- żółty - z liści [ tych na wierzchu, najbardziej obumarłych] oderwałam brzegi. Były lekko żółtawe. Porwałam je na małe kawałki i zagotowałam w minimalnej ilości wody. Żółty barwnik obecny jest w każdym liściu [ bez względu na to jaką barwę my widzimy], kiedy roślina więdnie obumiera chlorofil - zielony barwnik, a zwiększa się ilość żółtego - ksantofilu. Dodałam kilka kropel spirytusu, zamieszałam i już.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz