niedziela, 1 czerwca 2014

Rakietowa zupa [ "Mali Einsteini"]

W 42 odcinku "Małych Einsteinów" czwórka przyjaciół staje przed nie lada wyzwaniem. Musi zdobyć składniki do specjalnej rakietowej zupy.
Są to: żółty ser, groszek i skaczące fasolki. Moja córka jest wielką fanką tej bajki, nie było więc innej możliwości jak tylko... opracować przepis. I choć połączenie grochu i fasoli nie zachęca to wszelkie gazowe napędy brzuchowo-rakietowe - jak określiła to moja przyjaciółka poznając przepis, niweluje kminek.

SKŁADNIKI:
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka fasoli [ ja wyjaśniłam, że fasolka jest w puszce bo zbyt mocno skacze]
  • 1 puszka groszku konserwowego lub małe opakowanie groszku mrożonego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w niewielkie paseczki - 2-3 cm
  • 1 cebula - drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 płaska łyżeczka od herbaty kminku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach
PRZYRZĄDY:
  • garnek, najlepiej taki z grubym dnem
  • sito lub durszlak
  • łyzka do mieszania
  • moździerz lub deska, woreczek foliowy i tłuczek do mięsa
JAK ZROBIĆ:
  1. Fasolkę odsączamy i przelewamy zimną wodą
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy masło, kiedy się stopi, podsmażamy na tej mieszance cebule, czosnek i paprykę - ok. 3-4 min.
  3. Wlewamy bulion.
  4. Kminek rozcieram na pył lub rozgniatamy tłuczkiem [ wsypujemy kminek do woreczka, kładziemy na deskę do krojenia i rozgniatamy uderzeniami tłuczka] i dodajemy do zupy.
  5. Kiedy zupa się zagotuje dodajemy śmietanę, fasolę i groszek. Gotujemy ok 10 min.
  6. Gorącą zupę nalewamy do miseczek i posypujemy startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz