sobota, 14 czerwca 2014

Ciastka Mamy Świnki [ "świnka Peppa"]

W prawie wszystkich kreskówkach jakie oglądają moje dzieci, mamusie tudzież babcie serwują pozostałym bohaterom bajki ciasteczka. Zawsze wyglądają one tak samo: są okrągłe, brązowe i mają na wierzchu małe kółka.  Najtrudniej uzyskać te małe kółka.

SKŁADNIKI:
  • 200 g kremu czekoladowego [ ja wybrałam najtańszy z Auchan]
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 200 g masła [ min. 82% tłuszczu] - miękkiego
  • 100 g orzechów włoskich, już obranych i posiekanych, albo rozdrobnionych w moździerzu
  • 150 ml płynnego miodu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 0,5 kg mąki pszennej
PRZYRZĄDY:
  • miska
  • łyżka do mieszania
  • folia aluminiowa
  • papier do pieczenia
  • blacha
  • ostry nóż
JAK ZROBIĆ:
  1.  Masło, krem czekoladowy, cukier wanilinowy, jajka i miód wkładamy do miski i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. 
  2. Dodajemy proszek do pieczenia i ponownie mieszamy.
  3. Wsypujemy orzechy i mieszamy.
  4. Dodajemy mąkę - tyle by zagnieść ciasto. Czasem jest to mniej niż 0,5 kg, czasem ciut więcej. zależy od tego, jaki krem czekoladowy użyliśmy. Właściwa konsystencja ciasta jest wtedy, gdy swobodnie możemy z niego uformować wałek.
  5. Formujemy wałek lub dwa, jak nam wygodniej, o średnicy maksymalnie 4 cm [ inaczej ciastka nam urosną do rozmiarów koła młyńskiego każde].
  6. Każdy wałek owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni.
  8. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy folię i kroimy na krążki o grubości 1 cm.
  9. Krążki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  10. Pieczemy ok 10-15 min - do uzyskania jasnobrązowego koloru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz