poniedziałek, 16 czerwca 2014

Czeko-chrupo-miód ciasteczka [ 'Olinek Okraglinek: obrońca usmiechu"]

W odcinku "Damy radę" mama Olinka przygotowała ciasteczka. Co prawda to bajka kanadyjska, jednak ja oglądając ją mam natychmiastowe skojarzenia ze Stanami Zjednoczonymi z przełomu lat 50/60- tych. Dlatego też pomyślałam sobie, że taka amerykańska mama wyciągnęłaby z tajnych maminych zakamarków przepis na domowe ciastka z dwoma klasycznymi i najczęściej spotykanymi składnikami: masłem orzechowym i płatkami kukurydzianymi.
Amerykańskie płatki kukurydziane - takie najpopularniejsze - smakują i wyglądają jak skrawki plastiku. Nie do odtworzenia z polskich produktów, stąd i w przypadku masła, i w przypadku płatków, trochę improwizowałam ;-)

SKŁADNIKI:
  • kostka masła [ miękkiego]
  • szklanka płatków śniadaniowych [ ja użyłam "Lion", bo wg mnie są najbardziej zbliżone plastikowatością do tych amerykańskich, ale może to być np. Chocapic itp.]
  • 100 g masła orzechowego typu crunch
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • jajko
  • 200 g miodu
  • ok 2 pełnych szklanek [ 250 ml] mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka kakao
PRZYRZĄDY:
  • miska
  • łyżka do mieszania
  • papier do pieczenia
  • duża blacha
  • łyżeczka od herbaty
JAK ZROBIĆ:
  1. Masło, miód i cukier połączyć na puszystą masę.
  2. Dodać masło orzechowe, jajko, sodę i kakao. Ponownie wymieszać. 
  3. Dodać płatki śniadaniowe i jeszcze raz wymieszać.
  4. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Przestajemy dodawać mąkę, gdy ciasto spokojnie da się formować- jest bardzo gęste.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 
  6. Na blaszce wyłożonej papierem nakładać porcje ciasta [ wielkości orzecha włoskiego] zachowując pomiędzy nimi odstępy 3-4 cm. piec na złotobrązowy kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz