sobota, 7 czerwca 2014

Warzywne pieczątki

Od lewej: bez - z brokuła i kapusty pekińskiej, Dalia - z marchewki i kapusty pekińskiej, róże- z selera naciowego i kapusty pekińskiej
Pomysł przyszedł mi do głowy, kiedy obierałam i kroiłam tonę warzyw do chińszczyzny. Kiedy go zrealizowaliśmy okazał się nawet lepszy niż zakładałam. To świetna alternatywa dla kupnych pieczątek czy nawet pieczątek z ziemniaka.

POTRZEBUJESZ:
  • końcówki/obierki z warzyw
  • pędzelek
  • kartki papieru
  • farbki
  • kubeczek z czystą wodą do płukania pędzelka
JAK ZROBIĆ:
  1. pędzelek zanurzamy w farbie i smarujemy niż wybrane warzywo/obierkę.
  2. przykładamy do kartki i mocno dociskamy.
co możemy uzyskać :
  • różyczki brokuła lub kalafiora - korony drzew, kwiaty bzu
  • końcówki marchewki, pietruszki - koła samochodu, okna łodzi podwodnej, płatki kwiatów, tułów biedronki/żuka, słoneczko
  • końcówka selera naciowego - kwiat róży
  • kawałki przywiędłych liści sałat/ kapust - liście do naszych pieczątkowych kwiatów
  • twarde kawałki poszczególnych liści kapusty pekińskiej - tych bliżej głąba- łodygi kwiatowe
  • głąb kalafiora/ brokuła po odcięciu tzw. "różyczek" - małe chmurki
  • długie obierki marchwi/pietruszki - pnie drzew

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz