wtorek, 24 czerwca 2014

Domowa plastelina

Dla zachowania zdrowia psychicznego - przeze mnie i życia - przez moje dzieci istotnym jest by pewne przedmioty były w domu [ farby, plastelina, kredki... - wszystko to, co zaabsorbuje je choć na jakiś czas, bez mojego w tym udziału].
Ostatnio skończyła nam się plastelina. Nie było plasteliny, za to była kawa, którą chciałam wypić przynajmniej letnią - nie pamiętam już kiedy udało mi się wypić gorącą. I tak powstała... domowa plastelina. Myślałam, że będzie gorzej, tymczasem całkiem przyjemnie się z niej lepiło, a i samo przygotowanie było dobrą zabawą.
Aha, co najważniejsze - bez problemu dało się po niej wyczyścić wszelkie ustrojstwa, jak np. maszynę do lodów [ ten kto ją ma i choć raz czyścił wie o czym pisze. Autor tych wszystkich szparek, zawijasów, w które wciska się plastelina czy co gorsze, zasychająca później na kamień ciastolina, a do których dostanie się jest nie lada wyczynem, z całą pewnością nie czyścił nigdy swojego dzieła po dziecięcej zabawie]

POTRZEBUJESZ:
  • ok 2 szklanek mąki pszennej [ 250 ml - poj. szklanki]
  • ok 1 szklanki soli drobnoziarnistej [ 250 ml- poj. szklanki]
  • ok 1szklanki oleju [ 250 ml - poj. szklanki]
  • 1 płaską łyżeczkę od herbaty: kurkumy- żółty, papryki w proszku - pomarańczowy
  • 1 łyżeczkę od herbaty atramentu- niebieski
  • po 50 ml soku z czerwonej kapusty - fioletowy, soku z rozgotowanego buraka czerwonego - różowoczerwony, soku z ugotowanych i zmiksowanych wraz z resztką wody liści szpinaku- zielony
  • 6 pojemników, w których wyrobisz ciasto, np. miseczki
SPOSÓB WYKONANIA :
  1. Rozsyp mąkę do miseczek. W trzech powinno być jej trochę mniej, w trzech trochę więcej. Ta dysproporcja spowodowana jest tym, że w przypadku atramentu i przypraw w proszku, będzie potrzeba mniej mąki, by ciasto miało tą samą konsystencję co to, do którego dodamy zabarwiony warzywami płyn.
  2. Podobnie postąp z solą. Powinna być rozsypana proporcjonalnie jak mąka.
  3. Dodaj barwniki i wymieszaj ręką.
  4. Do każdego pojemnika dodaj - tyle by swobodnie wyrobić ciasto. 
  5. Początkowo będzie dość lepkie, ale po wyrabianiu przez 3-4 min. powinno zacząć odchodzić od ręki. Jeśli nie - ostrożnie dodawaj mąkę i zagniataj.
  6. Można lepić co tylko się chce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz