poniedziałek, 9 maja 2016

Jak powstają góry? Trzęsienie ziemi.[ doświadczenie geografia]

POTRZEBUJESZ:

  • kartonu po soku lub mleku
  • spryskiwacz i wodę
  • nożyczki
  •  ok 0,5 kg kaszy manny, mąki pszennej i mąki kukurydzianej
JAK ZROBIĆ:
  1. Karton po soku przecinamy  wzdłuż, tak, by uzyskać dwa prostokątne pojemniki
  2. Dokładnie je myjemy i osuszamy.
  3. Odcinamy dawną część górną kartonu z obu kawałków.
  4. kartoniki wkładamy jeden w drugi - powinny na siebie zachodzić, mniej więcej na długość 3-4 cm- tak, by uzyskać jeden pojemnik.
  5. Na dno pojemnika wysypujemy kasze mannę [ na grubość min. 1 cm]
  6. Obficie spryskujemy wodą.
  7. Następnie wysypujemy warstwę maki kukurydzianej i też spryskujemy wodą.
  8. Ostatnią warstwa jest mąka pszenna. Ja również spryskujemy woda.
  9. pozostawiamy na 20 min.
  10. Dwie części kartonika to płyty tektoniczne. 
  11. Naciskając na kartoniki delikatnie popchnij jeden w kierunku drugiego. Maka może się lekko pofalować, albo nic się nie dzieje.
  12. Teraz popchnij kartoniki dużo mocniej. Mączna masa pękła, a być może i nałożyła się na siebie.
UWAGI:
  • Kiedy naciskaliśmy lekko i tworzyły się pofałdowania pokazaliśmy jak powstawały góry [ to powolny proces. Nacisk dwóch płyt na siebie tworzy coraz większe pofałdowania, część skorupy ziemskiej zaczyna się wybrzuszać].
  • Kiedy nacisnęłyśmy mocniej zobrazowaliśmy trzęsienie ziemi - dwie płyty tektoniczne nie były wystarczająco sprężyste i nastąpiło pękniecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz