Jak powstają góry? Trzęsienie ziemi.[ doświadczenie geografia]
POTRZEBUJESZ:
- kartonu po soku lub mleku
- spryskiwacz i wodę
- nożyczki
- ok 0,5 kg kaszy manny, mąki pszennej i mąki kukurydzianej
JAK ZROBIĆ:
- Karton po soku przecinamy wzdłuż, tak, by uzyskać dwa prostokątne pojemniki
- Dokładnie je myjemy i osuszamy.
- Odcinamy dawną część górną kartonu z obu kawałków.
- kartoniki wkładamy jeden w drugi - powinny na siebie zachodzić, mniej więcej na długość 3-4 cm- tak, by uzyskać jeden pojemnik.
- Na dno pojemnika wysypujemy kasze mannę [ na grubość min. 1 cm]
- Obficie spryskujemy wodą.
- Następnie wysypujemy warstwę maki kukurydzianej i też spryskujemy wodą.
- Ostatnią warstwa jest mąka pszenna. Ja również spryskujemy woda.
- pozostawiamy na 20 min.
- Dwie części kartonika to płyty tektoniczne.
- Naciskając na kartoniki delikatnie popchnij jeden w kierunku drugiego. Maka może się lekko pofalować, albo nic się nie dzieje.
- Teraz popchnij kartoniki dużo mocniej. Mączna masa pękła, a być może i nałożyła się na siebie.
UWAGI:
- Kiedy naciskaliśmy lekko i tworzyły się pofałdowania pokazaliśmy jak powstawały góry [ to powolny proces. Nacisk dwóch płyt na siebie tworzy coraz większe pofałdowania, część skorupy ziemskiej zaczyna się wybrzuszać].
- Kiedy nacisnęłyśmy mocniej zobrazowaliśmy trzęsienie ziemi - dwie płyty tektoniczne nie były wystarczająco sprężyste i nastąpiło pękniecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz