poniedziałek, 9 maja 2016

Zjawisko pustynnienia [ doświadczenie geografia] + DODATKOWE EKSPERYMENTY Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ

Od dawna chcieliśmy przeprowadzić ten eksperyment, potrzebowaliśmy jednak dnia, w którym będzie nie tylko ciepło i słonecznie, ale od czasu do czasu powieje wietrzyk.

POTRZEBUJESZ:
  • kartonu po soku lub mleku
  • niedużą miskę lub pojemnik [ o poj. mniej więcej 0,5-1 l]
  • ok 0,5 l zimnej wody+ woda w spryskiwaczu
  • nożyczki
  •  ok 0,5 kg mąki ziemniaczanej
JAK ZROBIĆ:
  1. Karton po soku przecinamy  wzdłuż, tak, by uzyskać prostokątny pojemnik. 
  2. Dokładnie go myjemy i osuszamy
  3. Do miski/pojemnika wsypujemy mąkę i po trochu wlewamy wodę, mieszając rączką.
  4. Postępujemy tak, aż do uzyskania sporej ilości "błota" z mąki.
  5. Przekładamy "mączne błoto" do pojemnika. Wygładzamy.
  6. Powierzchnię spryskujemy obficie wodą.
  7. Pudełko z masą wystawiamy na balkonie/parapecie w miejscu słonecznym i nie osłoniętym od wiatru.
  8. Co 0,5 h sprawdzamy co dzieje się z masa. [ masa powoli zacznie wysychać, z czasem będą pojawiać się pęknięcia na gładkiej powierzchni. Podobnie dzieje się z ziemią gdy zostanie wystawiona na działanie wiatru i słońca]

DODATKOWE INFORMACJE/UWAGI/ EKSPERYMENTY:
  • Mąka ziemniaczana to fascynujący produkt. W zimnej wodzie się nie rozpuszcza [ choćbyśmy nie wiem ile mieszali]. W ciepłej sprawia wrażenie ze się rozpuściła, ale... poczekajcie, aż woda wystygnie.
  • Jeśli do pojemnika z zimną wodą wsypiecie mąkę ziemniaczaną zamieszacie, a następnie odstawicie na chwilę pojemnik, mąka opadnie na dno. W pojemniku utworzą się dwie warstwy: mąki - twardej jak kamień i wody - tuż nad nią.
  • Spróbuj wyjąć garść takiej mąki z wody. W pierwszej chwili będzie sprawiała wrażenie ciała stałego [ takiej grudki mokrego błota]. Jeśli otworzycie piąstkę i pozostawicie mąkę na dłoni zacznie spływać jak płyn.
  • Wyjmijcie mąkę z pojemnika z woda i połóżcie na chwilę na spodeczku/talerzyku. Szybko zastygnie. Teraz weźcie do ręki - znów jest płynna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz