SKŁADNIKI [ OK 25 SZT.]:
ciasto:
- 30 dag wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 3 jajka
- 7 dag masła
- 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok 1/3 opakowania kleiku ryżowego
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
- 15 g masła
- opcjonalnie [ ok 5 łyżek mleka w proszku]
- kolorowe posypki i inne elementy do dekoracji ciast
- blacha do pieczenia
- pergamin
- miska
- łyżka
- mikser
- rondelek
- ok 25 spinaczy
- opcjonalnie [ czerwona/zielona/złota] wstążka
- kratka do studzenia ciastek
- Oddzielić żółtka od białek.
- Ubić pianę. Dodać cukier wanilinowy i cukier, cały czas ubijając.
- Dodać żółtka i ubijać dalej
- Stopić masło. Wystudzić. Dodać do masy. Wymieszać.
- Dodać sodę. Wymieszać.
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, a następnie dodawać po łyżce kleik ryżowy. Dokładnie wymieszać.
- Z ciasta formować kulki [ najoptymalniejsza wielkość to orzech włoski]. W każdą kulkę wbijamy spinacz, przez który później przewleczemy wstążkę.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Piec ciastka na jasnozłoty kolor.
- Śmietankę zagotować. Dodać pokruszoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszać.
- Przestudzić. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać mleko w proszku.
- Kiedy masa jest letnia zanurzać w niej kulki, ozdobić posypką i układać na kratce do zastygnięcia masy
- Przez spinacz przewlekamy wstążkę i zawiązujemy kokardkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz