piątek, 19 grudnia 2014

Bombki do schrupania


W niektórych domach jest zwyczaj wieszania cukierków na choince. A gdyby tak w tym roku powiesić jadalne bombki?

SKŁADNIKI [ OK 25 SZT.]:
ciasto:
  • 30 dag wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • 7 dag masła
  • 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok 1/3 opakowania kleiku ryżowego
polewa/dekoracja:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • 15 g masła
  • opcjonalnie [ ok 5 łyżek mleka w proszku]
  • kolorowe posypki i inne elementy do dekoracji ciast
PRZYRZĄDY:
  •  blacha do pieczenia
  • pergamin
  • miska
  • łyżka
  • mikser
  • rondelek
  • ok 25 spinaczy
  • opcjonalnie [ czerwona/zielona/złota] wstążka
  • kratka do studzenia ciastek
JAK ZROBIĆ:
  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Ubić pianę. Dodać cukier wanilinowy i cukier, cały czas ubijając.
  3. Dodać żółtka i ubijać dalej
  4. Stopić masło. Wystudzić. Dodać do masy. Wymieszać.
  5. Dodać sodę. Wymieszać. 
  6. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, a następnie dodawać po łyżce kleik ryżowy. Dokładnie wymieszać.
  7. Z ciasta formować kulki [ najoptymalniejsza wielkość to orzech włoski]. W każdą kulkę wbijamy spinacz, przez który później przewleczemy wstążkę.
  8. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Piec ciastka na jasnozłoty kolor.
  9. Śmietankę zagotować. Dodać pokruszoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszać.
  10. Przestudzić. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać mleko w proszku.
  11. Kiedy masa jest letnia zanurzać w niej kulki, ozdobić posypką i układać na kratce do zastygnięcia masy
  12. Przez spinacz przewlekamy wstążkę i zawiązujemy kokardkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz