W nr 2 z grudnia 2009 roku jest przepis na pierniczki mamy Franklina. Najlepsze pierniczki na świecie;). W dodatku zawsze wychodzą idealnie.
POTRZEBUJESZ [ za gazetą "Franklin"]:
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek masła [ to trochę więcej niż kostka]
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 szczypta soli
- posypki, lukrowe pisaki itp. do dekoracji ciasteczek
- 2 miski
- łyżka
- wałek do ciasta
- folia aluminiowa
- papier do pieczenia
- blacha
- foremki do wykrawania ciastek
- słomka[ jeśli pierniczki mają być do powieszenia]
- złoty sznureczek [ jeśli pierniczki mają być do powieszenia]
- Wszystkie składniki prócz mąki, sody i proszku wymieszaj dokładnie, by uzyskac jednolita masę.
- Mąkę, sodę i proszek wymieszaj, a następnie dodaj do masy z miodem i wyrób elastyczne, gładkie ciasto.
- Ciasto zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na min. 2 h
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wycinaj kształty foremkami. Słomka zrób dziurkę w każdym ciastku.
- Układaj ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zachowaj odstępy, bo ciastka dość sporo rosną.
- Piecz w nagrzanym piekarniku [ 180 stopni] przez ok 10 min.
- Upieczone pozostaw do wystygnięcia, a następnie udekoruj. Przez każda dziurkę przeciągnij złoty sznureczek i zawiąż na kokardkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz