To trochę mniej tradycyjne zastosowanie ciasta piernikowego. Za to dające tyle samo frajdy co dekorowanie pierniczków.
SKŁADNIKI:
- porcja ciasta na pierniczki
- 2 tabliczki białej czekolady lub polewa czekoladowa [ biała] ; opcjonalnie lukier, choć ja nie przepadam
- kolorowe posypki
- blacha do pieczenia
- pergamin
- kieliszek o średnicy 5 cm [ lub coś innego czym takie kółko można wyciąć]
- nakrętka po napoju gazowanym o średnicy 3 cm [ lub coś innego czym takie kółko można wyciąć]
- trzy foremki gwiazdki o średnicy: 13 cm, 9 cm i 7 cm [ ja nie miałam dlatego wycięłam z tekturki. Nie trzeba się przejmować czy wszystkie ramiona gwiazdki są takiej samej szerokości, w końcu nie istnieją idealne choinki ;) ]
- nóż jeśli nie mamy foremek
- deska do krojenia lub talerzyk [ płaski, o średnicy większej niż 13 cm]
- garnek i rondelek
- wałek
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy:
- 2 gwiazdki o średnicy 13 cm
- 2 gwiazdki o średnicy 9 cm
- 1 gwiazdkę o średnicy 7 cm
- 2 krążki o średnicy 5 cm
- 2 krążki o średnicy 3 cm
- z ciasta wielkości orzecha laskowego formujemy coś na kształt stożka - nasz czubek choinki
3. Pozostawiamy do przestudzenia. W tym czasie w rondelku, w kąpieli wodnej [ do garnka wlewamy wodę, stawiamy na palnik i gotujemy, nad gotującą się wodą ustawiamy rondelek z czekoladą i rozpuszczamy ją, ciągle mieszając]roztapiamy połamaną na małe kawałki czekoladę.
4. Roztopioną czekoladę używamy do sklejenia poszczególnych elementów choinki:
- na środku największej gwiazdki robimy kleks z czekolady i przyciskamy duży krążek
- wierzch krążka smarujemy czekoladą i przykładamy drugą największa gwiazdkę, tak, by jej ramiona znajdowały się pomiędzy ramionami pierwszej gwiazdki
- na środku drugiej dużej gwiazdki robimy kleks czekolady i przykładamy drugi duży krążek
- wierzch krążka smarujemy czekoladą i przykładamy średnią gwiazdkę, tak, by jej ramiona znajdowały się pomiędzy ramionami gwiazdki poniżej
- na środku gwiazdki robimy kleks z czekolady i przykładamy mały krążek
- wierzch krążka smarujemy czekoladą i przykładamy drugą średnią gwiazdkę, tak, by jej ramiona znajdowały się pomiędzy ramionami gwiazdki poniżej
- na środku gwiazdki robimy kleks z czekolady i przykładamy drugi mały krążek.
- wierzch krążka smarujemy czekoladą i przykładamy najmniejszą gwiazdkę, tak, by jej ramiona znajdowały się pomiędzy ramionami gwiazdki poniżej
- na środku gwiazdki robimy kleks z czekolady i przykładamy stożek.
6. Kiedy czekolada nie jest już gorąca, ale jeszcze nie zastygła [ zaczyna być podobna w konsystencji do plasteliny] dekorujemy choinkę kolorowymi posypkami, delikatnie je dociskając.
7. Choinkę pozostawiamy do momentu, w którym czekolada zastygnie.
8. Jeśli zapakujemy ją w celofan i ozdobimy wstążką może być doskonałym prezentem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz