piątek, 19 grudnia 2014

Piernikowe choinki 3D


To trochę mniej tradycyjne zastosowanie ciasta piernikowego. Za to dające tyle samo frajdy co dekorowanie pierniczków.

SKŁADNIKI:

  • porcja ciasta na pierniczki
  • 2 tabliczki białej czekolady lub polewa czekoladowa [ biała] ; opcjonalnie lukier, choć ja nie przepadam
  • kolorowe posypki
SPRZĘT: 
  • blacha do pieczenia
  • pergamin
  • kieliszek o średnicy 5 cm [ lub coś innego czym takie kółko można wyciąć]
  • nakrętka po napoju gazowanym o średnicy 3 cm  [ lub coś innego czym takie kółko można wyciąć]
  • trzy foremki gwiazdki o średnicy: 13 cm, 9 cm i 7 cm [ ja nie miałam dlatego wycięłam z tekturki. Nie trzeba się przejmować czy wszystkie ramiona gwiazdki są takiej samej szerokości, w końcu nie istnieją idealne choinki ;) ]
  • nóż jeśli nie mamy foremek
  • deska do krojenia lub talerzyk [ płaski, o średnicy większej niż 13 cm]
  • garnek i rondelek 
  • wałek
JAK ZROBIĆ [ jedna choinka]:
  1.  Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy: 
  • 2 gwiazdki o średnicy 13 cm
  • 2 gwiazdki o średnicy 9 cm
  • 1 gwiazdkę o średnicy 7 cm
  • 2 krążki o średnicy 5 cm
  • 2 krążki o średnicy 3 cm
  • z ciasta wielkości orzecha laskowego formujemy coś na kształt stożka - nasz czubek choinki
 2. Blachę wykładamy pergaminem. Na blaszce układamy wycięte elementy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 10 min. 
3. Pozostawiamy do przestudzenia. W tym czasie w rondelku, w kąpieli wodnej [ do garnka wlewamy wodę, stawiamy na palnik i gotujemy, nad gotującą się wodą ustawiamy rondelek z czekoladą i rozpuszczamy ją, ciągle mieszając]roztapiamy połamaną na małe kawałki czekoladę.
4. Roztopioną czekoladę używamy do sklejenia poszczególnych elementów choinki:
  • na środku największej gwiazdki robimy kleks z czekolady i przyciskamy duży krążek
  • wierzch krążka smarujemy czekoladą i przykładamy drugą największa gwiazdkę, tak, by jej ramiona znajdowały się pomiędzy ramionami pierwszej gwiazdki
  • na środku drugiej dużej gwiazdki robimy kleks czekolady i przykładamy drugi duży krążek
  • wierzch krążka smarujemy czekoladą i przykładamy średnią gwiazdkę, tak, by jej ramiona znajdowały się pomiędzy ramionami gwiazdki poniżej
  • na środku gwiazdki robimy kleks z czekolady i przykładamy mały krążek
  • wierzch krążka smarujemy czekoladą i przykładamy drugą średnią gwiazdkę, tak, by jej ramiona znajdowały się pomiędzy ramionami gwiazdki poniżej
  • na środku gwiazdki robimy kleks z czekolady i przykładamy drugi mały krążek.
  • wierzch krążka smarujemy czekoladą i przykładamy najmniejszą gwiazdkę, tak, by jej ramiona znajdowały się pomiędzy ramionami gwiazdki poniżej
  •  na środku gwiazdki robimy kleks z czekolady i przykładamy stożek.
5. Pozostałą czekoladą ostrożnie polewamy choinkę, tak, by czekolada imitowała śnieg.
6. Kiedy czekolada nie jest już gorąca, ale jeszcze nie zastygła [ zaczyna być podobna w konsystencji do plasteliny] dekorujemy choinkę kolorowymi posypkami, delikatnie je dociskając.
7. Choinkę pozostawiamy do momentu, w którym czekolada zastygnie.
8. Jeśli zapakujemy ją w celofan i ozdobimy wstążką może być doskonałym prezentem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz