SKŁADNIKI:
- 150 g twarogu [ ja użyłam takie na sernik z wiaderka]
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 6 łyżek oliwy [ wykorzystałam oliwę z suszonych pomidorów]
- 250 g mąki
- 1/2 torebki proszku do pieczenia [ torebka na 1 kg ciasta]
- 1 czerwona cebula pokrojona w pół talarki
- 100 g śmietany 30%
- 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego [ ja użyłam Wojny, bo jest słodszy]
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach [ najlepsza jest mieszanka serów, kupione np. okrawki. Ja użyłam 100 g goudy, 50 g edamskiego, 50 g gran padano]
- ok 15 plasterków salami
PRZYRZĄDY:
- miska
- łyżka
- deska do krojenia
- nóż
- tarka
- mała miseczka
- łyżeczka
- pergamin
- blacha
JAK ZROBIĆ:
- Twaróg, sól, jajko, oliwę dokładnie mieszamy.
- Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, po czym dodajemy do masy serowej i wyrabiamy gładkie ciasto.
- Śmietanę, zioła prowansalskie i koncentrat pomidorowy mieszamy.
- Na blaszce rozkładamy pergamin.
- Ciasto rozkładamy na blasze i dłońmi rozciągamy na cienki placek.
- Ciasto smarujemy śmietaną zmieszaną z koncentratem, a następnie posypujemy 1/3 żółtego sera.
- Placek posypujemy cebulą i połowa pozostałego żółtego sera.
- Układamy plasterki salami i posypujemy pozostałym żółtym serem.
- Pieczemy w nagrzanym do temp. 180 stopni Celsjusza, piekarniku około 15-20 min [ Brzeg pizzy powinien być złocisty, a ser rozpuszczony i lekko przyrumieniony]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz