środa, 12 listopada 2014

Guacamole Elma dla królowej Nachos Picchus ["Elmo the Musical. Sezamkowy Zakątek. Guacamole nasz musical"]

Istnieją bajki/bohaterowie nieprzemijający. Bezapelacyjną rekordzistką w naszym domu jest Świnka Peppa, choć jak się okazało i Elmo od kilku dni świętuje swój wielki powrót. W zeszłym roku nauczyliśmy się wszystkich odcinków " Elmo świat", obecnie zapowiada się, że będziemy specjalistami w Elmo musicalach.
A jak to z moimi dziećmi bywa, jak jest bajka, w której gotują, to i u nas się gotuje.  Po kilku dziesięciominutowych negocjacjach udało mi się tych kucharzy przekonać, że 14 awokado, to ciut za dużo i że zrobimy z jednego. Reszta była nie negocjowalna, choć przyznaję uczciwie, ze udało mi się coś niecoś dodatkowo przemycić - widocznie długa przerwa w gotowaniu sprawiła, że ogarnięci szałem byli mniej restrykcyjni.

SKŁADNIKI:
  • 1 duże, bardzo dojrzałe awokado obrane, pozbawione pestki i pokrojone w kostkę
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę [ tylko czerwona wygląda jak w bajce]
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 średni pomidor [ sparzony, obrany, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w drobną kostkę]
  • ok 5 łyżek oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • gotowe nachos [ jak ktoś się upiera może zrobić samemu- proszę bardzo]
PRZYRZĄDY:
  • deska do krojenia
  • nóż
  • nożyczki
  • łyżka
  • blender
  • 2 miseczki
  • moździerz lub dodatkowa miseczka i pałka do ucierania
JAK ZROBIĆ:
  1. Awokado, sok z cytryny, cebulę i oliwę zmiksować na gładką masę
  2. Kolendrę pociąć drobno nożyczkami, dodać do awokado i zmiksować.
  3. Czosnek z solą utrzeć. Dodać do awokado. Wymieszać.
  4. Dodać pomidory i wymieszać. wstawić do lodówki na 10 min. do schłodzenia.
  5. Jeść.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz