SKŁADNIKI:
- 5 g drożdży
- ok 250 g mąki
- 30 g cukru
- 3 jajka
- 1 żółtko [ białko wykorzystujemy do posmarowania bułek]
- szcypta soli
- 3 łyzki mleka
- 50 g masła
- ziarna sezamu/ rodzynki - opcjonalnie
- miska
- łyżka
- blacha wyłożona pergaminem
- miseczka na białko
- pedzelek do smarowania ciasta - opcjonalnie
- plastikowy nożyk
- Mąkę, cukier, jajka, sól i drożdże wymieszać.
- Dodac mleko, posiekane masło i żółtko, opcjonalnie rodzynki.
- Wyrobić jednolite gładkie ciasto.
- Formować żółwie: utoczyć jedną kulkę wielkości kurzego jajka - skorupa żółwia i 5 kulek wielkości orzecha laskowego - głowa i nogi. dokleić ogon. Nożem wyciąć "kratkę" na skorupie.
- Gotowe żółwie posmarować białkiem i posypać sezamem - opcjonalnie.
- Piec ok. 15 min w nagrzanym piekarniku - 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz