czwartek, 25 września 2014

Bułeczki żółwiowe

Bułeczki żółwiowe są fajne z dwóch powodów: jest sporo zabawy przy ich przygotowywaniu, a do tego idealnie nadają się na kolację lub śniadanko. Do tego ciepłe kakao...

SKŁADNIKI:
  • 5 g drożdży
  • ok 250 g mąki
  • 30 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 żółtko [ białko wykorzystujemy do posmarowania bułek]
  • szcypta soli
  • 3 łyzki mleka
  • 50 g masła
  • ziarna sezamu/ rodzynki - opcjonalnie
PRZYRZĄDY:
  • miska
  • łyżka
  • blacha wyłożona pergaminem
  • miseczka na białko
  • pedzelek do smarowania ciasta - opcjonalnie
  • plastikowy nożyk 
JAK ZROBIĆ:
  1.  Mąkę, cukier, jajka, sól i drożdże wymieszać.
  2. Dodac mleko, posiekane masło i żółtko, opcjonalnie rodzynki.
  3. Wyrobić jednolite gładkie ciasto.
  4. Formować żółwie: utoczyć jedną kulkę wielkości kurzego jajka - skorupa żółwia i 5 kulek wielkości orzecha laskowego - głowa i nogi. dokleić ogon. Nożem wyciąć "kratkę" na skorupie.
  5. Gotowe żółwie posmarować białkiem i posypać sezamem - opcjonalnie.
  6. Piec ok. 15 min w nagrzanym piekarniku - 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz