Jak powstają góry? Trzęsienie ziemi.[ doświadczenie geografia]
POTRZEBUJESZ:
kartonu po soku lub mleku
spryskiwacz i wodę
nożyczki
ok 0,5 kg kaszy manny, mąki pszennej i mąki kukurydzianej
JAK ZROBIĆ:
Karton po soku przecinamy wzdłuż, tak, by uzyskać dwa prostokątne pojemniki
Dokładnie je myjemy i osuszamy.
Odcinamy dawną część górną kartonu z obu kawałków.
kartoniki wkładamy jeden w drugi - powinny na siebie zachodzić, mniej więcej na długość 3-4 cm- tak, by uzyskać jeden pojemnik.
Na dno pojemnika wysypujemy kasze mannę [ na grubość min. 1 cm]
Obficie spryskujemy wodą.
Następnie wysypujemy warstwę maki kukurydzianej i też spryskujemy wodą.
Ostatnią warstwa jest mąka pszenna. Ja również spryskujemy woda.
pozostawiamy na 20 min.
Dwie części kartonika to płyty tektoniczne.
Naciskając na kartoniki delikatnie popchnij jeden w kierunku drugiego. Maka może się lekko pofalować, albo nic się nie dzieje.
Teraz popchnij kartoniki dużo mocniej. Mączna masa pękła, a być może i nałożyła się na siebie.
UWAGI:
Kiedy naciskaliśmy lekko i tworzyły się pofałdowania pokazaliśmy jak powstawały góry [ to powolny proces. Nacisk dwóch płyt na siebie tworzy coraz większe pofałdowania, część skorupy ziemskiej zaczyna się wybrzuszać].
Kiedy nacisnęłyśmy mocniej zobrazowaliśmy trzęsienie ziemi - dwie płyty tektoniczne nie były wystarczająco sprężyste i nastąpiło pękniecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz