SKŁADNIKI: [ ok 16-18 muffinek]
CIASTO
- 3 dojrzałe banany [ 2,5 do ciasta i 0,5 do dekoracji]
- 50 ml syropu klonowego
- 2 jajka
- 2 szklanki [ poj. 250 ml ] maki pszennej
- 125 ml oleju roslinnego
- 100 ml mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 szkl. [ poj. 250 ml ] cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przypraw korzennych
- 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyzeczka masła
- 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
- 2 miski
- blender lub ubijak do ziemniaków
- łyżkę do mieszania
- formę do mufinek
- rondelek
- nóż
- papilotki [ ok 17 szt.]
- Do miski [ suchej] wsypujemy: mąkę, cukier wanilinowy, cukier i proszek do pieczenia, przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Do drugiej miski [ mokrej] wkładamy banany [ rozgniatamy lub rozdrabniamy blenderem]. Dodajemy: syrop klonowy, olej, mleko, jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Masę dodajemy do miski "suchej" i energicznie mieszamy, do całkowitego połączenia składników.
- Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto [ do 2/3 wysokości foremki].
- Pieczemy ok 15 min. w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku.
- Babeczki pozostawiamy do wystygniecia.
- w rondelku topimy masło. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Polewę pozostawiamy do przestygnięcia [ powinna byc ciepła, ale nie parzyć].
- Przestudzone muffiny polewamy polewą i dekorujemy plasterkiem banana.
- jeśli polewa jest "za rzadka" naszym zdaniem, możemy ją zagęścić łyżeczką lub dwoma mleka w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz