środa, 14 stycznia 2015

Muffinki Elli [ "Przygody słoniczki Elli"]

W drugim odcinku przygód Słoniczki Elli, nasza bohaterka zastępuje mamę w cukierni. To właśnie wtedy, staje przed nie lada wyzwaniem upieczenia stosu muffinek bananowych. Oto nasza wersja bajkowego gotowania.

SKŁADNIKI: [ ok 16-18 muffinek]

CIASTO

  • 3 dojrzałe banany [ 2,5 do ciasta i 0,5 do dekoracji]
  • 50 ml syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki [ poj. 250 ml ] maki pszennej
  • 125 ml oleju roslinnego
  • 100 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szkl. [ poj. 250 ml ] cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przypraw korzennych
POLEWA
  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyzeczka masła
                           lub
  • 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
SPRZĘT: 
  • 2 miski
  • blender lub ubijak do ziemniaków
  • łyżkę do mieszania
  • formę do mufinek
  • rondelek
  • nóż
  • papilotki [ ok 17 szt.]
JAK ZROBIĆ:
  1. Do miski [ suchej] wsypujemy: mąkę, cukier wanilinowy, cukier i proszek do pieczenia, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  2. Do drugiej miski [ mokrej] wkładamy banany [ rozgniatamy lub rozdrabniamy blenderem]. Dodajemy: syrop klonowy, olej, mleko, jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Masę dodajemy do miski "suchej" i energicznie mieszamy, do całkowitego połączenia składników.
  4. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto [ do 2/3 wysokości foremki].
  5. Pieczemy ok 15 min. w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku. 
  6. Babeczki pozostawiamy do wystygniecia.
  7. w rondelku topimy masło. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszając.
  8. Polewę pozostawiamy do przestygnięcia [ powinna byc ciepła, ale nie parzyć].
  9. Przestudzone muffiny polewamy polewą i dekorujemy plasterkiem banana.
UWAGI:
  • jeśli polewa jest "za rzadka" naszym zdaniem, możemy ją zagęścić łyżeczką lub dwoma mleka w proszku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz