wtorek, 14 października 2014

Wybuchowe ciasteczka wulkanowe

Powstały całkiem przypadkiem. Chcieliśmy zrobić rurki, ale ciasto nam oklapło w piekarniku i nawet przy dużej dozie wyrozumiałości nie dało się tego co się upiekło nazwać rurkami. Wyglądały te ciastka jak zmęczony życiem donat. A później Wszedł mój mąż i stwierdził... o wulkan. I tak powstały wulkany.

SKŁADNIKI:
CIASTO: 
  • 10 g drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 275 g mąki pszennej
  • niewielka ilość masła do wysmarowania foremek
KREM:
  • 250 g ricotty
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ok 100 ml wrzątku
  • 5 łyżek soku malinowego [ jeśli mamy barwnik do ciasta - czerwony dodajmy zamiast soku]
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie - sos truskawkowy [ taki jak się kupuje w sklepie]
PRZYRZĄDY:
  • tutki do pieczenia rurek lub silikonowe foremki do pieczenia babeczek takiego typu,  wyciągnięte tak, by powstała forma "komina" nie babeczki
  • łyżeczka do herbaty
  • miska [ duża] - na ciasto
  • miseczka o poj. ok 0,5 l - na krem
JAK ZROBIĆ:
  1. Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy ciepłe mleko. 
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy rozdrobnione drożdże z cukrem i mlekiem. 
  3. Robimy rozczyn, następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Gdy rozczyn wyrośnie, zarabiamy ciasto, stopniowo dodając jajka, żółtko oraz miękkie masło.
  5. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
  6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy.
  7. Foremki smarujemy masłem, oblepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 90 minut.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.
  9. Upieczone odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
  10. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do napęcznienia.
  11. Resztę składników na krem łączymy starannie mieszając. [ poza sosem truskawkowym]
  12. Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.
  13. Zostawiamy na około 15 min. sprawdzając co trochę. Kiedy zacznie już lekko tężeć, nakładamy do otworów w ostudzonych ciastkach, tak by wyglądał jak wylewająca się lawa.
  14. Dodatkowo polewamy sosem truskawkowym [ jeśli użyliśmy barwnika zamiast soku nie trzeba polewać sosem]
  15. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę by krem stężał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz