SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 10 g drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 50 ml mleka
- 150 g miękkiego masła
- 275 g mąki pszennej
- niewielka ilość masła do wysmarowania foremek
- 250 g ricotty
- 2 łyżeczki żelatyny
- ok 100 ml wrzątku
- 5 łyżek soku malinowego [ jeśli mamy barwnik do ciasta - czerwony dodajmy zamiast soku]
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- opcjonalnie - sos truskawkowy [ taki jak się kupuje w sklepie]
- tutki do pieczenia rurek lub silikonowe foremki do pieczenia babeczek takiego typu, wyciągnięte tak, by powstała forma "komina" nie babeczki
- łyżeczka do herbaty
- miska [ duża] - na ciasto
- miseczka o poj. ok 0,5 l - na krem
- Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy ciepłe mleko.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy rozdrobnione drożdże z cukrem i mlekiem.
- Robimy rozczyn, następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gdy rozczyn wyrośnie, zarabiamy ciasto, stopniowo dodając jajka, żółtko oraz miękkie masło.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy.
- Foremki smarujemy masłem, oblepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 90 minut.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.
- Upieczone odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
- Żelatynę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do napęcznienia.
- Resztę składników na krem łączymy starannie mieszając. [ poza sosem truskawkowym]
- Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.
- Zostawiamy na około 15 min. sprawdzając co trochę. Kiedy zacznie już lekko tężeć, nakładamy do otworów w ostudzonych ciastkach, tak by wyglądał jak wylewająca się lawa.
- Dodatkowo polewamy sosem truskawkowym [ jeśli użyliśmy barwnika zamiast soku nie trzeba polewać sosem]
- Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę by krem stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz