SKŁADNIKI:
- 100 g masła[ zimnego]
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru [ ja użyłam 50 g brązowego i 50 g białego]
- 250 g mąki pszennej
- cukier wanilinowy
- ok 1/2 szklanki całych migdałów - sparzonych i obranych ze skórki
- 1/2 tubki barwnika do ciasta - czerwonego[ jeśli nie mamy to można ugotować małego buraka, zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach i dodać do ciasta]
- miska
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
- folia aluminiowa
- Wszystkie składniki - prócz migdałów- wkładamy do miski i zagniatamy ciasto
- Z ciasta formujemy wałeczki o długości ok 10 cm i grubości ludzkiego palca [ wałeczki nie muszą być idealnie równe]
- Z wałeczków formujemy półksiężyce i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia [ na standardowej blaszce mieści się ok 9 szczęk]
- Na środku każdego półksiężyca wbijamy dwa migdały, tak by czubek był wbity w ciasto. Następnie po każdej stronie wbijamy migdał tak, by czubek był u góry - słynne kły- a dalej, znów z każdej strony po jednym migdale wbitym czubkiem w ciasto.
- Folię aluminiową tniemy na paski o szerokości ok 6 cm i składamy, tak by uzyskać paski o szer. 1-2 cm. Paski składamy w półksiężyce, tak, by otaczały nasze szczęki z ciasta, tworząc swoiste rusztowanie- formę. Dzięki temu, podczas pieczenia, ciasto nie rozleje się na płaskie placki i pozostanie w kształcie szczęki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy ok 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz