poniedziałek, 20 października 2014

Szczęki Draculi [ słodkie menu na Halloween]


SKŁADNIKI:
  • 100 g masła[ zimnego]
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru [ ja użyłam 50 g brązowego i 50 g białego]
  • 250 g mąki pszennej
  • cukier wanilinowy
  • ok 1/2 szklanki całych migdałów - sparzonych i obranych ze skórki 
  • 1/2 tubki barwnika do ciasta - czerwonego[ jeśli nie mamy to można ugotować małego buraka, zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach i dodać do ciasta]
PRZYRZĄDY:
  • miska
  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa
 JAK ZROBIĆ:
  1. Wszystkie składniki - prócz migdałów- wkładamy do miski i zagniatamy ciasto
  2. Z ciasta formujemy wałeczki o długości ok 10 cm i grubości ludzkiego palca [ wałeczki nie muszą być idealnie równe]
  3. Z wałeczków formujemy półksiężyce i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia [ na standardowej blaszce mieści się ok 9 szczęk]
  4. Na środku każdego półksiężyca wbijamy dwa migdały, tak by czubek był wbity w ciasto. Następnie po każdej stronie wbijamy migdał tak, by czubek był u góry - słynne kły- a dalej, znów z każdej strony po jednym migdale wbitym czubkiem w ciasto.
  5. Folię aluminiową tniemy na paski o szerokości ok 6 cm i składamy, tak by uzyskać paski o szer. 1-2 cm. Paski składamy w półksiężyce, tak, by otaczały nasze szczęki z ciasta, tworząc swoiste rusztowanie- formę. Dzięki temu, podczas pieczenia, ciasto nie rozleje się na płaskie placki i pozostanie w kształcie szczęki.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy ok 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz