poniedziałek, 20 października 2014

Palce umarlaka na słodko i na słono [ menu na halloween]

SKŁADNIKI NA SŁODKO:
  • 225 g masła[ zimnego]
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 170 g cukru pudru
  • 0,5 kg mąki pszennej + trochę do podsypania przy wałkowaniu
  • cukier wanilinowy
  • 4 krople zapachu waniliowego
  • 4 krople zapachu migdałowego
  • ok 0,5 szklanki całych migdałów - sparzonych i obranych ze skórki
PRZYRZĄDY:
  • miska
  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • mały nóż
 JAK ZROBIĆ:
  1. Wszystkie składniki - prócz migdałów- wkładamy do miski i zagniatamy ciasto
  2. Z ciasta formujemy wałeczki o długości ok 8 cm i grubości połowy ludzkiego palca [ wałeczki nie muszą być idealnie równe]
  3. Na obu brzegach i po środku wałeczka robimy tępą stroną noża po trzy wgniecenia - imitujące marszczenie skóry
  4. Na jednym końcu wałeczka wciskamy obrany migdał - paznokieć
  5. Palce układamy na blaszce wyłożonej papierem, zachowując kilkucentymetrowe odstępy, bo ciastka urosną
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy ok 10 min.


SKŁADNIKI NA SŁONO:
  • 225 g masła[ zimnego]
  • 1 łyżka stołowa octu spirytusowego 10%
  • ok 0,5 szklanki wody
  • 0,5 kg mąki pszennej + trochę do podsypania przy wałkowaniu
  • 20 g żółtego twardego sera, startego na drobnych oczkach tarki [ ja używam gran padano]
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok, 0,5 szklanki całych migdałów najlepiej solonych
PRZYRZĄDY:
  • miska
  • blacha
  •  papier do pieczenia
  • mały nóż
JAK ZROBIĆ:
  1.  Wszystkie składniki prócz migdałów i wody wkładamy do miski i zagniatamy.
  2. Do wyrabianego ciasta dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy - mamy uzyskać konsystencję kruchego ciasta.
  3. Z ciasta lepimy kule i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  4. Z ciasta formujemy wałeczki o długości ok 8 cm i grubości połowy ludzkiego palca [ wałeczki nie muszą być idealnie równe]
  5. Na obu brzegach i po środku wałeczka robimy tępą stroną noża po trzy wgniecenia - imitujące marszczenie skóry
  6. Na jednym końcu wałeczka wciskamy obrany migdał - paznokieć
  7. Palce układamy na blaszce wyłożonej papierem, zachowując kilkucentymetrowe odstępy, bo ciastka urosną
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy ok 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz