- 225 g masła[ zimnego]
- 1 jajko
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 170 g cukru pudru
- 0,5 kg mąki pszennej + trochę do podsypania przy wałkowaniu
- cukier wanilinowy
- 4 krople zapachu waniliowego
- 4 krople zapachu migdałowego
- ok 0,5 szklanki całych migdałów - sparzonych i obranych ze skórki
- miska
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
- mały nóż
- Wszystkie składniki - prócz migdałów- wkładamy do miski i zagniatamy ciasto
- Z ciasta formujemy wałeczki o długości ok 8 cm i grubości połowy ludzkiego palca [ wałeczki nie muszą być idealnie równe]
- Na obu brzegach i po środku wałeczka robimy tępą stroną noża po trzy wgniecenia - imitujące marszczenie skóry
- Na jednym końcu wałeczka wciskamy obrany migdał - paznokieć
- Palce układamy na blaszce wyłożonej papierem, zachowując kilkucentymetrowe odstępy, bo ciastka urosną
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy ok 10 min.
SKŁADNIKI NA SŁONO:
- 225 g masła[ zimnego]
- 1 łyżka stołowa octu spirytusowego 10%
- ok 0,5 szklanki wody
- 0,5 kg mąki pszennej + trochę do podsypania przy wałkowaniu
- 20 g żółtego twardego sera, startego na drobnych oczkach tarki [ ja używam gran padano]
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok, 0,5 szklanki całych migdałów najlepiej solonych
- miska
- blacha
- papier do pieczenia
- mały nóż
- Wszystkie składniki prócz migdałów i wody wkładamy do miski i zagniatamy.
- Do wyrabianego ciasta dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy - mamy uzyskać konsystencję kruchego ciasta.
- Z ciasta lepimy kule i wstawiamy do lodówki na 30 min.
- Z ciasta formujemy wałeczki o długości ok 8 cm i grubości połowy ludzkiego palca [ wałeczki nie muszą być idealnie równe]
- Na obu brzegach i po środku wałeczka robimy tępą stroną noża po trzy wgniecenia - imitujące marszczenie skóry
- Na jednym końcu wałeczka wciskamy obrany migdał - paznokieć
- Palce układamy na blaszce wyłożonej papierem, zachowując kilkucentymetrowe odstępy, bo ciastka urosną
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy ok 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz