czwartek, 30 października 2014

Kości [ menu na Hallween]


SKŁADNIKI:
  • 3 białka z dużych jajek
  • 2/3 szklanki cukru [ szklanka o poj. 250 ml]
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
PRZYRZĄDY:
  • miska
  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia 
  • mikser lub trzepaczka
  • łyżka
  • nożyczki
  • foliowy woreczek śniadaniowy
  • nożyczki
 JAK ZROBIĆ:
  • Wszystkie składniki prócz proszku miksujemy/ubijamy tak, by otrzymać dość sztywną masę. [ białka w temp. pokojowej szybciej się ubiją].
  • Dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy jeszcze 2-3 min.
  • Blachy wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik wstawiamy do nagrzania - temp. 150 stopni Celsjusza.
  • W woreczku śniadaniowym odcinamy jeden z dolnych rogów, tak by powstał niewielki otwór i napełniamy go masą. [ Jeśli nie mamy nikogo do pomocy warto woreczek włożyć do większego słoika i wywinąć brzegi worka tak jak przy workach na śmieci. łatwiej jest włożyć masę, która jest dość lepka i szybko skleja woreczek]
  • Na blaszkę wyciskamy naszą masę, nadając jej kształt kości. Pomiędzy kośćmi pozostawiamy odstępy, bo trochę urosną. pieczemy w temp. 150 stopni ok. 45 min, a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciastka do wyschnięcia jeszcze godzinę.
JAK NADAĆ KSZTAŁT KOŚCI:
Najprostsza metoda to narysowanie dwóch niedużych ósemek z 2-3 cm przerwą pomiędzy nimi, a następnie dorysowanie kreski łączącej je, dokładnie w połowie każdej ósemki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz