SKŁADNIKI:
- 3 białka z dużych jajek
- 2/3 szklanki cukru [ szklanka o poj. 250 ml]
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- miska
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
- mikser lub trzepaczka
- łyżka
- nożyczki
- foliowy woreczek śniadaniowy
- nożyczki
- Wszystkie składniki prócz proszku miksujemy/ubijamy tak, by otrzymać dość sztywną masę. [ białka w temp. pokojowej szybciej się ubiją].
- Dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy jeszcze 2-3 min.
- Blachy wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik wstawiamy do nagrzania - temp. 150 stopni Celsjusza.
- W woreczku śniadaniowym odcinamy jeden z dolnych rogów, tak by powstał niewielki otwór i napełniamy go masą. [ Jeśli nie mamy nikogo do pomocy warto woreczek włożyć do większego słoika i wywinąć brzegi worka tak jak przy workach na śmieci. łatwiej jest włożyć masę, która jest dość lepka i szybko skleja woreczek]
- Na blaszkę wyciskamy naszą masę, nadając jej kształt kości. Pomiędzy kośćmi pozostawiamy odstępy, bo trochę urosną. pieczemy w temp. 150 stopni ok. 45 min, a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciastka do wyschnięcia jeszcze godzinę.
Najprostsza metoda to narysowanie dwóch niedużych ósemek z 2-3 cm przerwą pomiędzy nimi, a następnie dorysowanie kreski łączącej je, dokładnie w połowie każdej ósemki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz