niedziela, 26 października 2014

Karmelowa pajęczyna [ menu na Halloween]

 To bardzo szybki i bardzo efektowny przepis [ razem z lepieniem pająka to praca na około 20 min.]. Taka domowa wersja cukierków gdy zapukają 31 października do drzwi z hasłem "cukierek albo psikus".

SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • czekolina do zrobienia pająków lub gotowe pająki żelki
PRZYRZĄDY:
  • rondelek o grubym dnie
  • łyżka do mieszania
  • papier do pieczenia zwany pergaminem
JAK ZROBIĆ:
  1. Do rondelka wlewamy oliwę i stawiamy na niewielkim ogniu
  2. Wsypujemy cukier i cały czas mieszamy, by się nie przypalił.
  3. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, łyżką nabieramy karmelu i na rozłożonym pergaminie malujemy fantazyjne pajęczyny [ o średnicy max. 10 cm]
  4. Kiedy karmel stygnie lepimy z ciastoliny pająki i przykładamy do pajęczyn - przykleją się.
  5. Całość wstawiamy na około kwadrans do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz