SKŁADNIKI:
- 8 dużych słodkich pomidorów [ sparzonych i obranych ze skórki]
- 6 niedużych [ wielkości kurzego jajka] ugotowanych i obranych ziemniaków
- 2 średnie, obrane cebule
- pęczek świeżej bazylii lub jedna czubata łyżka stołowa suszonej bazylii
- ok 1 l bulionu warzywnego [ może być z kostki]
- ok 3 łyżek oliwy
- opcjonalnie 2 łyżeczki od herbaty cukru [ jeśli zupa po 30 min. gotowania jest zbyt kwaśna dodajemy cukier]
- pieprz i sól do smaku
- duży garnek, najlepiej z grubym dnem
- patelnia
- łopatka lub łyżka do mieszania na patelni
- tłuczek do ziemniaków
- nóż
- deska do krojenia
- miska
- nożyczki
- blender
- Pomidory rozgniatamy najdrobniej jak się da - idealne zadanie dla małego kucharza
- W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy
- Bazylię tniemy lub rwiemy na drobne kawałki - idealne zadanie dla małego kucharza- i wrzucamy do garnka.
- Po 30 sekundach dodajemy pomidory i podsmażamy 2-3 min.
- Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu ok 30 min. [ po spróbowaniu nie powinno się czuć surowych pomidorów].
- Cebulę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i podsmażamy cebule
- Cebulę i ziemniaki dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok 10 min.
- Całość miksujemy
Zupę można podawać w kilku wersjach. Jako doskonałe dodatki sprawdzają się:
- grzanki [ usmażone na oliwie i maśle]
- kulki ptysiowe
- parmezan starty na tarce o grubych oczkach
- posiekana bazylia
- posiekany szczypiorek
- grzanki czosnkowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz