masa truflowa, pistacje, orzechy włoskie i kulki cukiernicze |
Moja mama miała specjalny zeszyt, w którym spisane były przepisy. Oczywiście, jak każda ówczesna mama i gospodyni, modyfikowała je pod kątem dostępności poszczególnych produktów.
Dziś, gdy półki uginają się od wszelkich towarów, takie zeszyty poszły w zapomnienie. Sprawdzają się jednak, gdy za oknem bez ustanku pada deszcz, a nam skończyły się pomysły na zabawy z dziećmi.
Lepienie z masy "truflowej" to z jednej strony coś nowego dla dziecka, z drugiej - da się to potem zjeść. I jest słodkie ;-)
SKŁADNIKI;
- kostka masła - miękkiego
- 4 paczki herbatników typu "petitki"[ po 100 g każda]
- 2 żółtka
- 8 łyżeczek kakao
- 1 szklanka [ 250 ml] cukru pudru
- orzechy, migdały, rodzynki [ cokolwiek znajdziemy w szafce]
- 2 miski
- łyżka
- tacka lub duża deska do krojenia
- wałek
- woreczek lub czysta jednorazowa reklamówka
- Rozgniatamy herbatniki najdrobniej jak się da. [ Najlepiej włożyć je do woreczka i najpierw rozkruszyć uderzając wałkiem, a następnie rozdrobnić poprzez wałkowanie].
- Herbatniki przesypujemy do miski i mieszamy z kakao i połową cukru pudru.
- Drugą połowę cukru ucieramy z żółtkami na kogel-mogel.
- Do herbatników dodajemy kogel - mogel i mieszamy.
- Dodajemy miękkie masło i starannie wyrabiamy na jednolita masę.
- Z uzyskanego ciasta - masy formujemy niewielkie kulki [ wielkości orzecha włoskiego].
- Z takich kulek możemy uformować jeża, żółwia lub cokolwiek co podpowie nam wyobraźnia
- Gotowe rzeźby wkładamy do lodówki na min. 1 h.
- Mała słodka przekąska gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz