SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki [ 250 ml] płynnego miodu
- 1 szklanka cukru pudru [ 250 ml]
- 200 ml śmietanki min. 30%
- mikser lub trzepaczka
- metalowa miska lub garnek o pojemności 1,5 l
- łyżka
- 3 miski
- folia aluminiowa
- Śmietanę ubijamy z połową szklanki cukru i odstawiamy do lodówki
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, potem dodajemy resztę cukru i ubijamy jeszcze ok 5 min. Piana powinna być błyszcząca, jak plastikowa.
- Żółtka ubijamy z miodem na krem, po czym mieszamy z ubitą śmietaną.
- Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
- Całość przekładamy do metalowej miski lub garnka i przykrywamy folią aluminiową.
- Wstawiamy do zamrażalnika na min. 6 h [ w ciągu tego czasu warto ze trzy razy wyjąć masę i przemieszać - to przyspieszy zamrażanie lodów]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz