SKŁADNIKI:
- duża puszka kukurydzy, tzw. rodzinna - ok 700 g
- 2 jajka
- płaska łyżeczka od herbaty kminku
- czubata łyżeczka od herbaty curry
- 2 ząbki czosnku - drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
- pęczek szczypiorku
- ok szklanki - 250 ml - mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1 czubata łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
- olej/oliwa do smażenia
- miska
- sitko
- łyżka do mieszania
- nóż
- nożyczki
- patelnia
- deska do krojenia
- tłuczek do ziemniaków lub coś co go zastąpi
- Otwieramy puszkę kukurydzy i odcedzamy ją na sicie.
- Wsypujemy po trochę kukurydzy i rozgniatamy ją [ nie musi być dokładnie]- idealne zadanie dla małego pomocnika.
- Do rozgniecionej kukurydzy dodajemy jajka, curry, kminek, proszek do pieczenia i rozgnieciony czosnek- idealne zadanie dla małego pomocnika.
- Szczypiorek tniemy nożyczkami na małe kawałeczki - idealne zadanie dla małego pomocnika.
- Pocięty szczypiorek dodajemy do kukurydzianego ciasta, a następnie dokładnie mieszamy.
- Dodajemy po łyżce mąki - idealne zadanie dla małego pomocnika- ciągle mieszając ciasto. Potrzebujemy uzyskać konsystencję jak przy plackach ziemniaczanych.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Na rozgrzany tłuszcz nakładamy niewielkie porcje ciasta [ placki powinny być nie większe niż kurze jajko, inaczej będzie ciężko je przewrócić na drugą stronę]. Smażymy na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz