SKŁADNIKI:
miska "mokra"
- 125 ml oliwy
- 125 ml miodu
- 5 bardzo dojrzałych bananów
- 3-4 krople zapachu migdałowego
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 płaska łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka od herbaty sody oczyszczonej
PRZYRZĄDY:
- 2 miski
- ubijak do ziemniaków
- 2 łyżki do mieszania
- foremka tzw. "keksówka"
- papier do pieczenia
- Banany obieramy i rozgniatamy najdrobniej jak się da.
- Dodajemy pozostałe składniki z "miski mokrej" i wszystko dokładnie mieszamy.
- Do drugiej miski dodajemy składniki "suche" i też dokładnie mieszamy
- Do miski "mokrej" dodajemy po trochu wymieszane składniki miski "suchej" i starannie mieszamy.
- Formę do pieczenia wykładamy pergaminem.
- Przekładamy ciasto do formy
- Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 stopni Celsjusza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz