piątek, 16 maja 2014

Bananowy chleb Myszki Minnie

Chleb bananowy to chyba jeden z najbardziej sztandarowych przepisów każdej amerykańskiej gospodyni domowej. Ile gospodyń tyle przepisów - podobno. Nic zatem dziwnego, że i Myszka Minnie ma swój. O ile w przypadku innych dań w bajce są mniej lub bardziej szczegółowo pokazane i procedura i składnik, to w przypadku chleba bananowego wiemy tylko tyle, że dodawane są orzechy włoskie [odcinek pt. "Przesyłka dla Donalda"]. Oto moja wizja tego przepisu.

SKŁADNIKI:
miska "mokra"
  • 125 ml oliwy
  • 125 ml miodu
  • 5 bardzo dojrzałych bananów
  • 3-4 krople zapachu migdałowego
miska "sucha"
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka od herbaty sody oczyszczonej


PRZYRZĄDY:
  • 2 miski
  • ubijak do ziemniaków
  • 2 łyżki do mieszania
  • foremka tzw. "keksówka"
  • papier do pieczenia
WYKONANIE:
  1. Banany  obieramy i rozgniatamy najdrobniej jak się da.
  2. Dodajemy pozostałe składniki z "miski mokrej" i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Do drugiej miski dodajemy składniki "suche" i też dokładnie mieszamy
  4. Do miski "mokrej" dodajemy po trochu wymieszane składniki miski "suchej" i starannie mieszamy.
  5. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem.
  6. Przekładamy ciasto do formy
  7. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 stopni Celsjusza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz