sobota, 12 kwietnia 2014

Jajko w butelce na dwa sposoby [ doświadczenie- fizyka]

Jajko.
Niezwykle  uniwersalny  produkt.
Można je ugotować, usmażyć, ukręcić, upiec... można też, za jego pomocą, wyjaśnić różnicę ciśnień lub... przekonać dwulatka, że mama potrafi czarować.

POTRZEBUJESZ:
I sposób:
  • szklana butelka [ po soku/ kefirze]- czysta i sucha
  • pudełko zapałek z przynajmniej 2-3 zapałkami
  • ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajko
II sposób:
  • szklana butelka [ po soku/ kefirze]- czysta i sucha
  • surowe jajko
  • ocet spirytusowy 10% [ w przypadku octu winnego należy, ze względu na jego mniejsze stężenie - 6%- dłużej moczyć jajko]
  • słoik lub inny pojemnik, do którego bez trudu włożysz i wyjmiesz jajko
  • pudełko zapałek z przynajmniej 2-3 zapałkami
  • gumowa rękawiczka
  • papierowy ręcznik lub kilka listków papieru toaletowego
PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA:

I sposób:
  1. Ustawiamy butelkę na płaskiej, równej powierzchni.
  2. Zapalamy zapałki [ najlepiej jednocześnie] i wrzucamy do butelki.
  3. Zaraz po wrzuceniu zapałek układamy jajko na wylocie szyjki butelki. Jajko dokładnie wypełni ujście butelki [ Dociśnijmy je lekko by mieć pewność, ze nie ma nigdzie, nawet najmniejszej szpary].
  4. Wytworzona różnica ciśnień sprawi, że jajko zostanie wessane do środka, choć wcześniej nie można go było włożyć, bez uszkodzenia, ze względu na jego wielkość.
II sposób:
  1. Do pojemnika wlewamy ocet i wkładamy jajko, min. na 10 h [ najlepiej wieczorem, przed kolacją, myciem i spaniem]. Proces należy kontrolować i co jakiś czas sprawdzać palcem czy skorupka już lekko się ugina.
  2. Po upływie min. 10 h wyjmujemy jajko i delikatnie osuszamy je papierowym ręcznikiem. robimy to w rękawiczce, by uniknąć wchłonięcia przez skórę zapachu octu. uwaga: jajko moczone w occie jest odwapnione i jego skorupka jest bardzo miękka- łatwo ją uszkodzić
  3. Ustawiamy butelkę na płaskiej, równej powierzchni.
  4. Zapalamy zapałki [ najlepiej jednocześnie] i wrzucamy do butelki.
  5. Zaraz po wrzuceniu zapałek układamy jajko na wylocie szyjki butelki. Jajko dokładnie wypełni ujście butelki.
  6. Wytworzona różnica ciśnień sprawi, że jajko zostanie wessane do środka, choć wcześniej nie można go było włożyć, ze względu na jego wielkość. W przeciwieństwie do pierwszego sposobu, tu ciśnienie rozerwie jajko.
UWAGI:
  • Jajko z II sposobu można wykorzystać w innym doświadczeniu, badającym zjawisko osmozy, czyli półprzepuszczalności - rosnące jajko 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz